Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

У Кремлі розглядають сценарії збереження Путіна при владі – Bloomberg

Четвер, 21 березня 2019, 09:51
У Кремлі розглядають сценарії збереження Путіна при владі – Bloomberg

В адміністрації президента Росії розглядають варіанти, які дозволять Володимиру Путіну зберегти владу і після нинішнього президентського терміну.

Про це розповіли американському агентству Bloomberg три джерела, близькі до Кремля.

Деякі представники правлячої еліти наполягають на тому, щоб російський лідер залишався президентом якомога довше, сказали троє близьких до Кремля осіб.

"Варіанти, що розглядаються, включають у себе примус сусідньої Білорусі до об'єднання з Росією для створення нової держави, щоб Путін міг обійти конституційні обмеження", – йдеться в статті.

Однак узгодженого сценарію переходу не існує, кажуть джерела.

Казахський сценарій також обговорюють у Москві, визнав колишній співробітник Адміністрації президента Андрій Колядін, який зараз працює політичним консультантом у Кремлі.

"Сценарій Назарбаєва може задовольнити політичну еліту, яка хоче мати арбітра, який може вплинути на процес після вступу на посаду наступника" ,– сказав він.

78-річний Нурсултан Назарбаєв передав президентство довіреному союзнику, зберігши за собою ключові повноваження голови Ради безпеки Казахстану і статус лідера нації.

Однак в оточенні 66-річного Путіна не впевнені, що така передача влади в РФ не спровокує дестабілізуючу боротьбу між конкуруючими таборами Кремля.

Політконсультант Кремля Сергій Марков сумнівається, що ворожі еліти продовжать поважати владу Путіна, якщо він передасть президентство комусь іншому.

Соціолог Ольга Криштановська, яка вивчає правлячу еліту Росії, вважає, що якщо Путін не підготує ґрунт для наступності, "це погано скінчиться".

Але стратегія Назарбаєва для Росія не застосовна, вважають багато експертів.

Путін поступався президентським постом Дмитру Медведєву у 2008-2012 роках і продовжував керувати країною як прем'єр-міністр, щоб потім знову бути обраним президентом.

Цього разу, на думку московських політологів, Путін може передати ключові повноваження Раді безпеки чи Державній раді, які він зараз очолює, а потім використовувати їх для впливу, коли піде з Кремля.

Нинішній термін повноважень Путіна завершиться у 2024 році. Він обіцяв не змінювати Конституцію РФ заради продовження свого правління – однак голова Держдуми В'ячеслав Володін пропонував змінити Конституцію.

Нагадаємо:

  • У грудні 2018 року голова Держдуми РФ В'ячеслав Володін заявив про завершення підготовки проекту концепції зближення законодавств Росії та Білорусі.
  • У січні 2019 року президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що про об'єднання з РФ і мови бути не може, а союз Білорусі і Росії може розвиватися лише на рівноправній основі. Він нагадав, що раніше Росія відмовилася від ухвалення Конституції Союзної держави.
  • Міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров сказав, що створити органи влади Союзної держави поки навряд вдасться, але в питаннях єдиної грошової одиниці, єдиної грошової, кредитної і податкової політики керівники країн розбіжностей не мали.
  • Натомість міністр закордонних справ Білорусі Володимир Макей заявив, що в жодному разі не можна "торгувати" суверенітетом.
  • Наприкінці січня повідомлялося, що Білорусь виділила з бюджету на об'єднавчі програми Союзної держави з РФ понад 920 мільйонів рублів, а Росія – понад 1,5 мільярда рублів.
  • У лютому Лукашенко заявив, що Білорусь і Росія готові рухатися до об'єднання настільки, наскільки до цього готові народи обох країн. А в березні він заявив, що, як і раніше, підтримує створення союзної держави з РФ, однак вимагає рівних умов.
  • Між тим, 19 березня Нурсултан Назарбаєв заявив про складання повноважень президента Казахстану після майже 30 років правління. Володимир Путін владарює в РФ 15 років як президент, а ще 4 роки в проміжку між другою і третьою каденцією він був прем’єром.  

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування