Медведєв назвав умови, за яких РФ збереже транзит газу через Україну

Понеділок, 4 березня 2019, 23:58
Медведєв назвав умови, за яких РФ збереже транзит газу через Україну

Прем'єр-міністр Росії Дмитро Медведєв заявив, що РФ збереже транзит газу у Європу через Україну після 2019 року за певних умов.

Про це він сказав в інтерв'ю виданню Luxemburger Wort, передає прес-служба уряду РФ

"Особливо підкреслю: ми не відмовляємося від транзиту за діючими трубопроводами. Ні "Північний потік - 2", ні "Турецький потік" не передбачають таких рішень ні щодо України, ні щодо інших країн.

Зокрема, ми готові зберегти транзит газу через українську ГТС і після 2019 року. Звичайно, при дотриманні певних умов. Ми також про них уже не раз говорили", - зазначив Медведєв.

За його словами, це врегулювання відносин між зацікавленими компаніями, вигідні економічні та комерційні параметри угоди, а також стабільна політична ситуація.

Читайте детальніше на сайті "Європравди": "Nord Stream-2 під контролем: чому рішення ЄС не означає поразки України".

Нагадуємо:

  • Заступник міністра закордонних справ Росії Олександр Панкін заявив, що, якщо РФ і Україна не зможуть домовитися щодо транзиту газу і "залишатимуться проблеми з "Північним потоком - 2", то у європейських споживачів виникнуть труднощі. При цьому він заявив, що Росія готова продовжувати транзит поставок газу в Європу через Україну, але на своїх умовах.
  • Єврокомісія висунула пропозицію НАК "Нафтогаз України" та російському "Газпрому" щодо умов транзиту газу після 2019 року.
  • Голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв заявив, що пропозиція - "це певна точка відліку", але деталі не розкрив.
  • "Газпром" заявив, що може зберегти транзит газу через Україну у розмірі 10-15 млрд кубометрів на рік, якщо українська сторона доведе економічну доцільність нового контракту.
  • Планується, що з кінця 2019 року газотранспортний коридор "Північний потік-2" буде транспортувати близько 55 млрд кубометрів російського газу щорічно з РФ через Балтійське море до Німеччини.
  • Противники проекту - Польща, країни Балтії, Україна та США - стверджують, що "Північний потік-2" збільшить залежність ЄС від "Газпрому", який вже поставляє близько третини обсягів газу в ЄС.
  • Країни Євросоюзу дійшли згоди з приводу регулювання проекту "Північний потік-2".
  • Однією з узгоджених пропозицій стало те, що відповідальність за газопроводи з третіми країнами, такими як Росія, лежить на країні, де газопровід вперше стикується з європейською мережею.
  • Таким чином, Берлін і Париж домовилися, що всі рішення по "Північному потоку-2" буде приймати Німеччина.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News