Спостерігачі ENEMO оцінили вибори позитивно, хоча є ключова проблема

Вівторок, 2 квітня 2019, 13:31

Регуляція роботи засобів масової інформації на виборах залишається ключовою проблемою.

Про це прес-конференції заявив експерт з питань виборів місії ENEMO П'єр Петье, повідомляє LIGA.net.

"Проблема регуляції роботи ЗМІ відзначається нами як одна з ключових", - сказав він.

За словами експерта, спостерігачі місії відзначали, що в кампанії використовуються соціальні медіа і "чорний" піар.

"Ми були свідками негативної агітації і дискредитації інших кандидатів", - пояснив він.

Водночас місія ENEMO дала позитивну оцінку організації і проведенню 1 туру виборів президента, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

"ENEMO попередньо оцінює, що вибори проводилися прозоро й ефективно, переважно відповідно до законів України та міжнародних стандартів, незначні загальні порушення і порушення в день виборів не вплинули на результат виборів, хоча порушення правил проведення передвиборчої агітації обмежували чесну конкуренцію серед кандидатів", - ідеться в прес-релізі місії ENEMO.

У свою чергу заступник голови місії Теодора Поп Трайков розповіла, що спостерігачі ENEMO були присутні на 103 виборчих дільницях під час їх відкриття і "оцінили процес як упорядкований і такий, що відповідає встановленим процедурам".

"Незначні відхилення, очевидно, не вплинули на процес голосування", - озвучила вона позицію спостерігачів місії.

Протягом дня голосування спостерігачі місії ENEMO загалом відвідали 1239 виборчих дільницях.

"Голосування було організованим і без серйозних процедурних порушень на 98% виборчих дільницях, де відбувалося спостереження. На 97,7% виборчих дільниць було дотримано таємницю голосування. Водночас повідомлялося про випадки порушення таємниці голосування, зокрема: присутність понад однієї людини в кабінках для голосування, демонстрація виборцями, за кого вони віддали свій голос, неможливість голосувати таємно через неправильно встановлені кабіни або прозорі штори, а також фотографування виборцями бюлетенів", - розповіла Поп Трайков.

"Загальна оцінка підрахунку голосів була позитивною", - підсумував він попередні висновки місії ENEMO.

Європейська мережа організацій зі спостереження за виборами була другою за чисельністю серед міжнародних спостерігачів на виборах в Україні - 373 особи.

Крім десяти членів основної команди, які перебувають у Києві, ENEMO акредитувала до першого туру виборів глави Української держави в ЦВК 48 довгострокових спостерігачів і 158 короткострокових спостерігачів і розмістила їх групами по двоє людей у всіх регіонах України.

Читайте також: 10 цікавих фактів про результати першого туру

Нагадаємо:

  • Другий тур виборів президента має відбутися 21 квітня.
  • Згідно з березневими соцопитуваннями, у випадку виходу у другий тур Володимира Зеленського та Петра Порошенка, перемогу міг би отримати саме артист.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування