ЦВК: Кандидати не повинні "добре" володіти українською

П'ятниця, 5 квітня 2019, 13:31

Закон "Про вибори президента України" не передбачає, що кандидати на посаду глави держави мають "добре" володіти українською мовою, а відзначає як необхідну вимогу до них володіння державною мовою.

Про це повідомив заступник голови ЦВК Євген Радченко на брифінгу у відповідь на запитання про те, яким чином перевіряють рівень володіння кандидатом у президенти державною мовою, передає "Інтерфакс-Україна".

"Законом не передбачено, що кандидат "добре" володіє українською мовою. Конституція передбачає обов'язкове володіння (українською мовою – ред.)", – сказав Радченко.

Він наголосив, що жодним законом не передбачено будь-яких іспитів чи інших процедур для визначення того, чи володіє кандидат державною мовою "належним чином" або "добре".

Радченко також зазначив, що документи, які подавали кандидати для своєї реєстрації на виборах президента, були викладені державної українською мовою, і ЦВК брала це до уваги.

Читайте також: Батл між кандидатами. Всі деталі

Нагадаємо:

  • Шоумен та актор Володимир Зеленський, який вирвався у лідери президентських перегонів, володіє українською мовою не ідеально, але намагається говорити нею більше. Під час передвиборчої кампанії він удосконалював мову в ефірі "1+1", підтягуючись щоразу, коли неправильно перекладав чи тлумачив слово.
  • На думку Зеленського, щоб розвивати українську мову "потрібно йти не методами батога, а методами пряника".
  • 31 березня відбувся перший тур виборів президента України – і у другий тур із шоуменом Володимиром Зеленським пройшов чинний президент Петро Порошенко.
  • Обидва кандидати влаштували шоу довкола дебатів зі здачею аналізів на алкоголь і психотропні речовини.
  • Другий тур виборів президента відбудеться 21 квітня.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування