Росію закликали звільнити українських моряків і пригрозили новими санкціями

Субота, 6 квітня 2019, 21:18
Росію закликали звільнити українських моряків і пригрозили новими санкціями

Росію закликають звільнити українських моряків, яких було взято у полон 25 листопада 2018 року поблизу Керченської протоки.

Про це йдеться у комюніке за підсумками зустрічі глав МЗС країн G7, що проходила 5-6 квітня у Франції, пише "Інтерфакс-Україна". 

"Закликаємо Росію відпустити затриманих членів екіпажу, повернути кораблі і не перешкоджати проходженню суден через Керченську протоку", - йдеться у документі. 

Глави МЗС G7 зазначають, що виправдання застосуванню Росією військової сили проти українських кораблів та персоналу немає.

"Закликаємо до стриманості, належної поваги міжнародного права і запобігання подальшої ескалації.  ... Економічні санкції можуть бути зняті, якщо Росія повністю виконає ці домовленості, але ми також готові до подальших обмежувальних заходів, якщо дії Росії цього вимагатимуть", - зазначено у комюніке. 

Також міністри країн "Великої сімки" висловили "стурбованість складними з точки зору безпеки обставинами і гуманітарною ситуацією на Донбасі" та заявили, що "єдиний вихід досягнення мирного та сталого врегулювання конфлікту можливий лише шляхом повної імплементації обома сторонами їх зобов'язань у рамках "мінських угод" з метою відновлення територіальної цілісності України". 

Читайте також:

Війна у Керченській протоці: таран, штурмовики та захоплення українських кораблів

Полонені моряки: де вони зараз, що на них чекає і як Україна буде їх звільняти

Нагадаємо, 

  • 25 листопада 2018 року у Керченській протоці російські військові обстріляли і захопили українські катери "Бердянськ" та "Нікополь", а також буксир "Яни Капу" з екіпажами, які прямували з Одеси до Маріуполя. Троє українських моряків під час атаки росіян зазнали поранень
  • "Суди" у Криму заарештували 24 українських військових, їх було перевезено до російських СІЗО "Лефортово" і "Матроська тиша".
  • Полоненим українцям пред'явили звинувачення за ч.3 ст.322 КК Росії (незаконне перетинання кордону), їм загрожує до 6 років позбавлення волі.
  • 21 березня 2019 року Слідче управління ФСБ Росії призначило комісійну комплексну амбулаторну психолого-психіатричну судову експертизу щодо всіх 24 українських моряків, яких Україна вважає військовополоненими.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування