НАТО готує відповідь на ракетні плани Росії

Субота, 6 липня 2019, 23:19

НАТО розгляне можливість модернізації своїх систем протиракетної оборони у відповідь на розгортання нової російської ракети середньої дальності і виходу Москви з Договору про обмеження ракет середньої і малої дальності (ДРСМД). 

Про це йдеться у матеріалі The New York Times з посиланням на слова кількох європейських представників, пише "Радіо Свобода".

"Дзеркальну відповідь" Москві - створення власних ракетних засобів наземного базування - у НАТО вважають малопривабливою альтернативою, зазначає видання. 

Якщо 29 членів альянсу не зможуть домовитися про перепрофілювання ПРО, яка протистоїть міжконтинентальним балістичним системам, то у них залишиться компромісний варіант у вигляді створення вузькоцільових комплексів із перехоплення російських крилатих ракет.

Ймовірно, ці комплекси будуть оснащені сучасними засобами ураження, що використовують мікрохвильову і лазерну енергію.

Переорієнтування на Росію протиракетної оборони, яка наразі націлена на відбиття загроз на ракетних напрямках поза зоною відповідальності НАТО з боку Ірану, може викликати глибокий розкол всередині Північноатлантичного союзу. Окрім того це може викликати різко негативну реакцію Кремля, пише газета. 

"Це непоправно зіпсує відносини з Москвою і обернеться реальної ескалацією напруженості", – заявив екс-співробітник Пентагону Джеймс Таунсенд, якого цитує The New York Times. 

Читайте також: 

Ракети без обмежень: які наслідки для України матиме вихід США з ядерної угоди з РФ

Нагадаємо, 

  • США вимагають, щоб Росія знищила усі ракети, які порушують Договір про ліквідацію ракет малої та середньої дальності (ДРСМД), а також пускові установки і пов'язане з ними обладнання.
  • У грудні 2018 року США дали РФ 60 днів на повернення до виконання договору ДРСМД. Після закінчення цього терміну США призупинять свої зобов'язання за Договором. 
  • 1 лютого Держсекретар США Майк Помпео заявив, що США виходять з історичного договору про контроль над ядерними озброєннями епохи холодної війни через те, що Росія роками порушувала домовленості.
  • Якщо Росія не повернеться до виконання умов угоди, процес виходу завершиться через 6 місяців.
  • Президент РФ Володимир Путін пообіцяв США "дзеркальну відповідь".
  • Міністр оборони Росії Сергій Шойгу заявив про плани розробки нових типів ракетних систем у найближчі два роки.
  • 3 липня Путін підписав закон про зупинку виконання Росією договору про ракети середньої та малої дальності.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування