"35 на 35": Матіос розповів, кого Україна віддала Росії

Неділя, 8 вересня 2019, 00:19

Військова прокуратура здійснила досудове розслідування, процесуальне керівництво та підтримала державне обвинувачення стосовно 13 із 35 осіб, переданих Росії в рамках обміну "35 на 35", 10 з них є громадянами України. 

Джерело: колишній головний військовий прокурор України Анатолій Матіос у Facebook 

Деталі: За словами Матіоса, Цемахом та Вишинським "опікувалися прокурори цивільних прокуратур та прокуратури АРК відповідно, які представляли державне публічне обвинувачення за дорученням керівництва ГПУ". 

Учасники обміну з РФ "повністю визнали свою вину й просили президента України про помилування", заявив він. 

За даними Матіоса, Олексій Седиков, виданий РФ, є громадянином Росії, був засуджений у 2017 р. до 11 років позбавлення волі за участь у складі «ЛНР» у бойових діях проти ЗСУ. 

"Денис Сидоров, громадянин РФ, засуджений  у 2017 р. за участь у складі "ДНР" у бойових діях проти підрозділів сил АТО. Віктор Агєєв, громадянин РФ, засуджений у 2018 р. за участь в «ЛНР» та незаконне поводження з вогнепальною зброєю", - повідомив Матіос.

Решта з 13 осіб - громадяни України.

Пряма мова: "Олександр Баранов, у 2014 році після окупації Криму, будучи військовослужбовцем української армії, вчинив дуржзраду і дезертирство, перейшов на бік ворога, незаконно прийняв громадянство РФ, засуджений  до 13 років позбавлення волі з позбавленням військового звання молодший сержант. Максим Одинцов, у 2014 після окупації Криму вчинив держзраду і дезертирство, засуджений до 13 років позбавлення волі з позбавленням військового звання молодший сержант. Юлія Просолова, громадянка України, засуджена у 2018 р. до 12 років позбавлення волі за вчинення за завданням керівників «ДНР» теракту 31.03.2017 у Маріуполі, внаслідок якого загинув начальник головного відділу контррозвідки УСБУ полковник Хараберюш О.І.".

"Станіслав Єжов засуджений у 2019 р. за держзраду.  Будучи заступником керівника протоколу прем’єр-міністра України, надавав допомогу ГУ ГШ ЗС РФ у проведенні підривної діяльності проти України шляхом передачі службової інформації з обмеженим доступом", - нагадав Матіос.

Андрій Васьковський був  засужений за держзраду (будучи співробітником Департаменту контррозвідки СБУ,  надавав допомогу розвідці РФ шляхом передачі службової інформації з обмеженим доступом. Юрій Ломако засуджений за держзраду шляхом збирання та передачі відомостей військового характеру 316-го Розвідувального Центру ГУ ГШ ЗС РФ. 

Сергій Лазарєв  був засуджений за держзраду шляхом передачі ГУ Генштабу ЗС РФ відомостей у сфері оборони та інформації військового характеру. Дмитро Кореновський обвинувачується у вчиненні держзради, передавав представникам ГУ ГШ ЗС РФ та «ДНР» інформацію військового характеру. 

Віктор Федоров обвинувачується у держзраді та передачі представникам ГУ ГШ ЗС РФ та «ДНР» інформації військового характеру. Олег Хоменко обвинувачується у держзраді та дезертирстві. 

Знати більше:

Обмін полоненими. Як Зеленський домовився з Путіним про звільнення заручників Кремля

Нагадаємо, 

  • 7 вересня відбувся обмін утримуваними Україною і Росією громадянами у форматі «35 на 35». Список переданих Україні громадян читайте тут, Росії – тут.
  • В Україну в рамках обміну прибули 35 українців, серед яких політв’язні Олег Сенцов, Олександр Кольченко, Володимир Балух, Роман Сущенко, Микола Карпюк, Станіслав Клих, Павло Гриб, Євген Панов, Артур Панов, Едем Бекіров, Олексій Сизонович, а також захоплені Росією біля Керченської протоки моряки.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування