Зеленський: Не можу гарантувати, що війну на Донбасі не заморозять

Четвер, 10 жовтня 2019, 16:50

Президент Володимир Зеленський заявляє, що не може гарантувати, що конфлікт на Донбасі не буде заморожений.

Джерело: відповідь Зеленського на запитання під час спілкування з журналістами на фудмаркеті у Києві.

Пряма мова: "Я би дуже не хотів, щоб конфлікт на Донбасі був замороженим. Я би дуже не хотів, щоб у нас було Придністров’я чи Абхазія. Я дуже цього не хочу".

"Але я не можу сказати і гарантувати на 100%, що це не станеться. Тому що, чесно кажучи, а що зараз? А зараз так і є – зараз там у нас Придністров’я фактично: відносин немає, гуманітарна місія хоч якась там є і постріли (є – ред.)". 

 
Фото прес-служби президента 

Деталі: За словами Зеленського, сьогодні єдине, що відрізняє тимчасово окупований Донбас від Придністров’я чи Абхазії, це те, що у нас лунають постріли, а фізично – неважливо, чи стоятиме там паркан, чи буде яр чи буде замінування, бо якщо немає відносин і ця територія не визнається самостійною, то це і є Придністров’я.

Він вкотре наголосив, що сценарію Придністров’я для Донбасу дуже не хотів би.

Зеленський додав, що на зустрічі у нормандському форматі підніматиме питання Криму, оскільки воно не звучало останні роки ні в Мінську, ні з уст лідерів нормандської четвірки.

Президент також зазначив, що з президентом Росії про Крим не говорив, бо усі перемовини з РФ поки були: у телефонному режимі про повернення полонених, у мінському форматі щодо Донбасу, де про Крим не йдеться, і в нормандському форматі, про який наразі відомо тільки те, що узгоджується дата майбутньої зустрічі.

Що було раніше: Зеленський заявляє, що такого бажання завершити війну, як у нас, у попередньої влади не було.  

Читайте також:

Українізація Штайнмаєра: як зробити ідею Кремля безпечною для України

Чотири умови для безпеки на Донбасі: як прибрати загрози від "формули Штайнмаєра"

Передісторія:

  • 1 жовтня президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна погодила так звану "формулу Штайнмаєра" щодо виборів на окупованому Донбасі і пояснив, що вони пройдуть лише після виведення всіх військ і за Конституцією та законами України.
  • Глава МЗС України Вадим Пристайко розкрив текст домовленості, яка замінила "формулу Штайнмаєра".  
  • Російські ЗМІ опублікували листи на адресу ОБСЄ від представника України в ТКГ Леоніда Кучми, Росії Бориса Гризлова, а також від представників ОРДО й ОРЛО – Наталі Ніконорової та Владислава Дейнего, про те, що вони погоджуються із імплементацією "формули".
  • 3 жовтня Зеленський наголосив, що вибори на поки непідконтрольній Києву території Донбасу можуть пройти лише за українським законодавством.
  • Проти реалізації "формули Штайнмаєра" виступили Львівська, Івано-Франківська та Хмельницька обласні ради, Сумська та Кропивницька міські ради. 
  • 6 жовтня у десятках українських міст та закордоном відбулися акції "Ні капітуляції"проти "формули Штайнмаєра" та відведення українських військ від лінії розмежування на Донбасі. 

Ірина Балачук, УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування