Українців під час перепису запитають про мову, дітей і газові плити

Середа, 16 жовтня 2019, 14:43

Під час всеукраїнського перепису населення, який запланований на грудень 2020 року, українцям ставитимуть близько 10 питань.

Джерело: стаття УП "Порахувати українців. Як проходитиме перепис населення-2020?"

Деталі: За даними Держстатистики та Мінюсту, українців запитуватимуть про трудову міграцію. На основі цих даних визначатимуть прогнозований масштаб міграції. Також їх використовуватимуть для розробки програми підтримки й розвитку регіонів, які занепадають, для інфраструктурних і транспортних рішень.

Також питання стосуватимуться ринку праці, щоб зрозуміти масштаби онлайн-зайнятості і роботи з дому, і внутрішньо переміщених осіб – щоб порахувати всіх ВПО, визначити їхні вік, стать, умови проживання, ким і де вони працюють тощо з метою оптимізації списків тих, хто потребує державної підтримки.

Запитають про національність і мову (рідну, а також інші мови, якими володіє респондент).

Також ставитимуть питання про освіту, щоб зрозуміти, скільки в Україні людей з науковими ступенями, скільки магістрів, бакалаврів, випускників закладів професійної освіти, а також тих, хто не має навіть середньої освіти. Для останньої категорії передбачено питання: чи вмієте ви читати та писати?

Поцікавляться про родину (її склад, про те офіційний шлюб чи громадянський, чи респонденти розлучені). Також науковці наполягли, щоб у переписний лист включили питання до всіх жінок у віці 15+, скільки дітей вони народили (це необхідно для демографічних прогнозів).  

Ставитимуть також про квартирне питання, щоб допомогти провести ревізію житлового фонду. Зокрема, в українців запитуватимуть, коли був зведений будинок, в якому вони мешкають. Для тих, кому це не відомо, передбачені варіанти відповідей на кшталт "точно не знаю, але до 1946 року" тощо.

Цікавитимуться розміром житлоплощі і благоустроєм: чи є в оселі кухня, інтернет, водопостачання та каналізація, чи організовано вивезення побутових відходів та ін., чи в оселі центральне опаленням чи індивідуальні прилади обігріву – котли, спліт-системи, газова плита чи електрична тощо.

Передісторія:

  • 30 серпня прем'єр-міністр Олексій Гончарук заявив, що уряд вивчає питання можливості провести всеукраїнський перепис населення до кінця 2019 року.
  • За словами Гончарука, перепис вже було заплановано на грудень 2020 року, але новий уряд вивчає можливість провести його вже цьогоріч. 
  • Останній перепис відбувся у 2001 році. 
  • Міністр кабінету міністрів Дмитро Дубілет заявив, що згідно з проектом Держслужби статистики перепис населення обійдеться Україні у 5 мільярдів гривень.
  • Державна служба статистики України у коментарі УП повідомила, що всеукраїнський перепис населення заплановано провести у період з 10 листопада по 23 грудня 2020 року. На виконання робіт, пов'язаних із підготовкою та проведенням Всеукраїнського перепису населення, в бюджет-2020 планують закласти 3 мільярди 431 мільйон гривень.

Українська правда

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування