Третині переселенців коштів вистачає тільки на їжу

Середа, 9 жовтня 2019, 12:11

Третина опитаних внутрішньо переміщених осіб стверджують, що коштів їм вистачає тільки на харчування, ще 10% змушені заощаджувати навіть на їжі.

Джерело: "Інтерфакс-Україна" з посиланням на звіт Національної моніторингової системи щодо соціально-економічних характеристик внутрішньо переміщених осіб, їх домогосподарств, а також щодо викликів, з якими вони стикаються.

Деталі: На питання про оцінку фінансового стану, 45% опитаних переселенців відповіли, що їм коштів вистачає на харчування, необхідний одяг, взуття та базові потреби; 33% – коштів вистачає тільки на харчування, 10% – змушені економити навіть на їжі.

11% відзначили, що коштів їм вистачає на базові та інші потреби, а також є заощадження, а 1% не відповіли на питання.

Згідно з дослідженням, середній дохід на члена домогосподарства переселенців на місяць становить 3039 гривень (в червні 2018 року – 2090 гривень).

Зокрема, у 2% опитаних середній дохід домогосподарств ВПО становить до 1,5 тисячі гривень, у 13% – 1,5-3 тисячі гривень, у 20% – 3-5 тисяч гривень, у 19% – 5-7 тисяч гривень, у 20% – 7-11 тисяч гривень і у 26% – більше 11 тисяч гривень.

Станом на червень 2019 року частка зайнятих переселенців становить 46%.

Безробітні, які активно шукають роботу, складають 7%, пенсіонери – 24%, зайняті роботою на дому або доглядають за дітьми – 15%, особи з інвалідністю – 4%, студенти – 3%, безробітні, які хочуть мати роботу, але активно її не шукають, – 1%.

Головними проблемами в пошуку роботи переселенці називають: брак можливостей працевлаштування і низький рівень пропонованої зарплати за вакансіями.

Моніторинг проводився Міжнародною організацією міграції у співпраці з центром "Соціальні індикатори" в квітні-червні 2019 року в усіх областях України, підконтрольних українському уряду.

4073 внутрішньо переміщених особи були опитано за допомогою телефонного інтерв'ю, 2401 – методом особистого інтерв'ю.

Крім того, у травні 2019 року методом особистого інтерв'ю було опитано 1255 осіб, які перетинають лінію розмежування.

Національна моніторингова система проводиться Агентством ООН з питань міграції в партнерстві з Міністерством з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб України та Міністерством соціальної політики для регулярного збору, обробки і поширення інформації про ситуацію в сфері переміщення.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування