Скандальний міністр США нав'язав Україні бізнес-послуги своїх людей – AP

Понеділок, 11 листопада 2019, 16:21

Після зустрічі президента Володимира Зеленського з міністром енергетики США Ріком Перрі політичні соратники останнього отримали контракт на розвідку родовища нафти і газу в Україні.

Джерело: Associated Press

Деталі: За інформацією видання, Україна уклала 50-річний контракт з людьми Перрі трохи пізніше ніж через місяць після того, як той побував на травневій інавгурації Зеленського. Тоді Перрі вручив новому українському президенту список людей, яких він рекомендував в якості консультантів з питань енергетики. Одним з чотирьох імен був його давній політичний покровитель Майкл Блейзер.

Як стверджує автор статті, через тиждень Блейзер і його діловий партнер Алекс Кренберг подали заявку на розвідку нафти і газу на контрольованому українським урядом Варвинському родовищі.

За даними AP, отриманими з внутрішньої документації українського уряду, за права на буріння бізнесмени запропонували Україні на мільйони доларів менше, ніж їхній єдиний конкурент. Однак урядова комісія обрала друзів Перрі і пояснила свій вибір тим, що у компанії Блейзера і Кренберга найкращі технічні і фінансові можливості.

Як пише видання, ще під час своїх поїздок до Києва Перрі дав ясно зрозуміти, що він близький з Блейзером і Кренбергом. Перший - українсько-американський інвестор і давній соратник Перрі. Щодо Кренберга, то він великий донор республіканців, який надавав Перрі розкішний корпоративний літак під час виборів президента у 2012 році.

Нагадаємо:

  • Глава міністерства енергетики США Рік Перрі, якого називали відповідальним за неофіційну політику щодо України, йде у відставку. Пост міністра він залишить у кінці 2019 року.
  • Видання Politico стверджувало, що Перрі пропонував президенту України Володимиру Зеленському ввести до складу правління НАК Нафтогаз-України американців.
  • Заступник помічника держсекретаря США у справах Європи і Євразії Джордж Кент заявив, що Рік Перрі був одним із трьох відповідальних за політику щодо України. 

Передісторія:

  • У вересні демократи в Палаті представників розпочали формальну процедуру імпічменту президента США. Вони наполягають, що він міг тиснути на українське керівництво з метою ініціювання розслідування проти Джо Байдена, головного політичного опонента Трампа на президентських виборах у США.
  • Президент США Дональд Трамп заявляв, що погодився в липні на бесіду з президентом України Володимиром Зеленським тільки на прохання американського міністра енергетики Ріка Перрі.
  • Перрі стверджував, що ніколи не чув і не згадував у розмовах про Україну з президентом Дональдом Трампом та іншими посадовцями про політичного конкурента Трампа Джо Байдена.
  • Голови трьох комітетів Палати представників Конгресу США зобов'язали міністра енергетики США Ріка Перрі надати документи, що стосуються розслідування справи імпічменту Дональда Трампа.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування