МЗС Росії: Введення Нацгвардії в зону розведення на Донбасі перекреслює його сенс

Середа, 13 листопада 2019, 14:43

У Міністерстві закордонних справ Росії вважають, що введення Нацгвардії України в зону розведення сил на Донбасі перекреслить сенс розведення.

Джерело: "Інтерфакс-Україна" з посиланням на заступника голови МЗС РФ Олександра Грушка

Пряма мова Грушка: "Останні заяви про те, що замість Збройних сил України можуть бути введені якісь формування громадянської Національної гвардії, цивільної поліції, звичайно, це все кроки, які можуть перекреслити весь сенс цього розведення".

Деталі: За його словами, розведення сил "дозволяє задуматися про скликання "нормандського формату"".

Разом з тим Грушко додав, що надходить "дуже багато інформації", яка свідчить про те, що можуть виникнути "досить серйозні труднощі і на політичному треку, і в сфері безпеки".

Чому це важливо: Росія і бойовики на Донбасі постійно зривають розведення сил та проведення зустрічі у "норманському форматі" і щоразу вишукують якісь нові причини, чому ця зустріч не може відбутися.

Що було раніше: 11 листопада завершилася практична фаза розведення сил та засобів на лінії розмежування біля населених пунктів Богданівка та Петрівське Донецької області.

Знати більше: Піти чи залишитись. Чи допоможе розведення військ закінчити війну на Донбасі

Українізація Штайнмаєра: як зробити ідею Кремля безпечною для України

Передісторія:

  • 1 жовтня президент Володимир Зеленський заявив про досягнення на зустрічі Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі домовленості про початок розведення військ у Петрівському та Золотому.  
  • 6 жовтня лідер "Національного корпусу" Андрій Білецький разом із ветеранами АТО (нині – ООС) прибули до Золотого на Луганщині та заявили про готовність захищати селище у випадку відведення українських військ. Його підтримала й "Українська добровольча армія".
  • 7 жовтня міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив, що розведення військ у Петрівському та Золотому, яке вже мало розпочатися, не відбудеться, оскільки бойовики порушили домовленість.
  • Обов’язкова умова розведення сил і засобів – дотримання режиму тиші протягом 7 днів.
  • 29 жовтня голова МЗС України заявив, що процес розведення сил і засобів у Золотому стартував.
  • При цьому ще 27 жовтня повідомлялося про обстріл бойовиків "неподалік Золотого-4 (у межах ділянки розведення) – з великокаліберних кулеметів та іншої стрілецької зброї".
  • 29 жовтня у штабі ООС також повідомляли, що бойовики 5 разів стріляли в 5-ти кілометровій зоні біля ділянки розведення №2 (Золоте-4), але пізніше військові заявили, що обстріл "відбувся не в зоні розведення сил та засобів".
  • Увечері 28 жовтня у напрямку Золотого-4 стріляли по житлових будинках, повідомляла й українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін.
  • 31 жовтня заступник голови Нацполіції Вадим Троян заявив, що патрулі поліцейських і військовослужбовців Нацгвардії контролюють весь периметр під’їзду та виїзду із селища Золоте і патрулюють вулиці в посиленому режимі.
  • 9 листопада на лінії розмежування біля Богданівки та Петрівського почалося розведення сил та засобів.