Ситник каже, що Онищенка в грудні екстрадують в Україну, той заперечує

Четвер, 14 листопада 2019, 09:51
Ситник каже, що Онищенка в грудні екстрадують в Україну, той заперечує

Колишнього народного депутата Олександра Онищенко, який втік з України та переховується від слідства, екстрадують з Іспанії, де він програв усі суди.

Джерело: інтерв’ю голови Національного антикорупційного бюро України Артема Ситника 24 каналу, Facebook Онищенка

Пряма мова: "Онищенко повертається, ну майже повернувся в Україну. Чому? Тому що він програв усі суди на території Іспанії – і в частині екстрадиції, і в частині визнання його політичним біженцем.

Є певна орієнтовна дата – це грудень 2019 року. Звичайно, щось ще може відбутися, але суди він програв. Тому є рішення про його екстрадицію".

Деталі: При цьому Ситник не відкинув ймовірність, що Онищенко з Іспанії може втекти в Німеччину, де має підприємства. За словами Ситника, у цій ситуації все буде залежати від "оперативності закордонних колег".

У свою чергу, Онищенко заявив, що Ситник бреше про екстрадицію і заморожування його рахунків. При цьому він пообіцяв повернутися в Україну добровільно, "якщо захоче".

Пряма мова Онищенка: "Ситник заявляє, що я програв суди і екстрадують незабаром. І знову бреше. У рішенні мого суду написано, що мене можуть екстрадувати тільки за згодою Кабінету міністрів Іспанії. Суд щодо екстрадиції був в березні 2017-ого року. І три роки Кабмін так нічого і не підписав. У підсумку я сам повідомив усім, що я написав заяву, що хочу повернутися в Україну.

І повернуся я в Україну не тоді, коли захочуть цього Ситник та інші балаболи А в тому випадку, якщо захочу цього я".

Що було раніше: Онищенко мав намір повернутися в Україну і взяти участь у дострокових парламентських виборах 2019 року.

ЦВК йому відмовила, оскільки протягом 5 років він не проживав в Україні.

Онищенко подав апеляцію і переміг. Рішення на його користь було ухвалено на підставі документів, за якими з 2016 року він був закордоном, "бо представляв Україну на змаганнях із кінного спорту у статусі вершника".

Зрештою ЦВК повторно відмовила Онищенку.

Нагадаємо:

  • НАБУ на 16 лютого викликало нардепа-втікача Олександра Онищенка для вручення обвинувального акта за підозрою у створенні незаконної газової схеми.
  • Онищенко, перебуваючи за межами України, на це відповів, що НАБУ може вручати йому повістку про виклик для вручення обвинувального акту лише після дозволу Верховної Ради.
  • 8 лютого директор НАБУ Артем Ситник заявив, що бюро завершило досудове розслідування у справі, де фігурував Онищенко.
  • За даними НАБУ, нардеп з поплічниками продавали газ держпідприємства "Укргазвидобування" за допомогою кількох своїх компаній через "псевдобіржі", що завдало державі збитків на суму понад 1,613 мільярда гривень.
  • Онищенко втік з України та перебуває у розшуку, хоча Інтерпол відмовився оголошувати його в міжнародний розшук. 
  • 5 липня 2016 року, коли нардеп вже перебував за кордоном, Верховна Рада дала згоду на притягнення його до кримінальної відповідальності, затримання та арешт.
  • 19 грудня 2017 року суд дозволив проводити заочне розслідування щодо Олександра Онищенка.
  • Станом на квітень 2018 року слідство встановило причетність до "газової схеми" 29 осіб.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування