Путін посварив Порошенка і поділився побоюваннями щодо особливого статусу Донбасу

Четвер, 14 листопада 2019, 22:18

Президент Росії Володимир Путін заявив, що не може бути іншого закону про особливий статус Донбасу, а в закону нинішнього, за Мінськими угодами, в кінці року закінчується термін дії.

Джерело: пресконференція Володимира Путіна після саміту BRICS у Бразилії

Пряма мова: "Ми чуємо від перших осіб України, що може бути прийнятий інший закон про особливий статус Донбасу.

Якщо буде прийнято щось таке, що не узгодять із "ЛНР" і "ДНР", тоді все вмить зайде у глухий кут.

Адже весь сенс формули Штайнмаєра, яка не несе ніякого змісту і є просто інструментом імплементації закону про особливий статус після проведення муніципальних виборів...Там же нічого немає змістовного.

Це просто формула, причому така, що не в повній мірі відповідає Мінським угодам, але ми пішли на це. Це компроміс із нашого боку. Ми погодилися, аби тільки хоч щось було, щоб рухатися вперед.

Для чого потрібна ця формула, якщо не буде самого закону про особливий статус? Адже нам формула потрібна для імплементації цього закону.

І ще дуже важлива обставина. 31 грудня завершується термін дії закону про особливий статус на Донбасі.

Якщо він не буде продовжений...Взагалі-то колись європейські партнери ставили питання про те, щоб – і прямо просили про це Україну – зробити цей закон безстроковим. Не на рік, не на два, не на три. Свого часу Порошенко погодився з цим, сказав "так, ми маємо це зробити і ми це зробимо". Так нічого і не було зроблено.

31-го (грудня – ред.) закінчується термін. Далі що? Що ми будемо обговорювати в нормандському форматі? Це взагалі ключове питання".

Деталі: Путін відповідав на питання журналістів більше 40 хвилин. На запитання по Україні відповідав довше п'яти хвилин.

Що було раніше: 3 жовтня президент Володимир Зеленський заявив, що буде розроблено новий закон про особливий статус Донбасу.

Передісторія:

  • Рік тому, 4 жовтня, народні депутати підтримали пролонгацію закону №9153  про особливий порядок місцевого самоврядування  в окремих районах Донецької та Луганської областей до 31 грудня 2019 року.
  • Документ передбачає, що особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу набуває чинності тільки після виконання всіх умов, викладених у статті 10 закону (про особливий порядок місцевого самоврядування), зокрема в частині, що стосується виведення всіх незаконних збройних формувань, їхньої військової техніки, а також бойовиків і найманців з території України.
  • Закон про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО було ухвалено у вересні 2014 року, він набув чинності 18 жовтня 2014 року терміном на 3 роки.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування