Подальшого розведення не буде до "нормандської" зустрічі – глава комітету з нацбезпеки

П'ятниця, 15 листопада 2019, 11:56

Голова комітету нацбезпеки нардеп від "Слуги народу" Олександр Завітневич заявив, що нових етапів розведення на Донбасі не планують до зустрічі в Нормандському форматі. 

Джерело: інтерв’ю Завітневича "BBC News Україна"

Пряма мова: "Що мені відомо: розвели у цих трьох населених пунктах - і все.

Так, Генштаб вивчає інші ділянки на 400 км фронту. Але ніяких завдань ні верховний головнокомандувач, ні міністр, ні начальник Генштабу по інших ділянках не ставили.

Наказ чіткий - три населені пункти і далі чекаємо на зустріч нашого президента у нормандському форматі. За її результатами вже, мабуть, буде ухвалюватися рішення про розведення".

Деталі: Завітневич - директор ТОВ "Смілянський Ливарний Завод". Він чоловік однокласниці президента Володимира Зеленського. 

За посаду глави оборонного комітету у новій Раді точилася боротьба. Партія "Європейська солідарність" пропонувала на посаду свою кандидатуру командувача десантно-штурмових військ ЗСУ Михайла Забродського, але комітет очолив Завіткевич.

За словами Завітневича, зі Заброцьким у нього немає ні конфліктів, ні конкуренції.

Інтерв'ю Завітневич дав 12 листопада, а 14 листопада президент РФ Путін заявив, що "треба розвести по всій лінії, щоб хоч гармати не стріляли, щоб люди не гинули, це точно треба зробити якомога швидше...".

Що передувало: 14 листопада міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив, що Україна може вийти з мінських угод, якщо зустріч у нормандському форматі виявиться безрезультативною, але ціною можуть стати міжнародні санкції проти Росії.

Раніше у Кремлі заявляли, що підготовка до саміту "нормандської четвірки "неможлива" через нові підходи і запити однієї зі сторін". 

При цьому 3 листопада Пєсков заявив, що Путін зацікавлений у проведенні зустрічі з лідерами ФРН, Франції та України у "нормандському форматі" за умови термінової необхідності.

Росія блокує зустріч лідерів країн "нормандської четвірки", за результатами якої сторони можуть підписати комюніке і прийняти важливі для досягнення миру на Донбасі рішення. Українська сторона виконала всі висунуті умови для зустрічі глав країн "Нормандського формату".

Пристайко розповів, що Україна, Франція і Німеччина дійшли згоди щодо дати зустрічі в Нормадському форматі, але Росія гальмує процес.

Нагадаємо:

  • На засіданні Тристоронньої контактної групи в Мінську 15 жовтня українська сторона підкреслила, що для виконання Мінських угод необхідний, зокрема, розпуск квазіугрупувань "ЛДНР".
  • Вимога України про розпуск злочинних угруповань стала несподіванкою для адміністрації Путіна.
  • 29 жовтня голова МЗС України заявив, що процес розведення сил і засобів у Золотому стартував, а 9 листопада розпочалося розведення у Петрівському. До цього розведення відбулося у Станиці Луганській.

Знати більше: Піти чи залишитись. Чи допоможе розведення військ закінчити війну на Донбасі

Українізація Штайнмаєра: як зробити ідею Кремля безпечною для України

Пристайко: "нормандська зустріч" в листопаді – останній шанс "Мінська"

"Нормандська зустріч" може відбутися 24 або 26 листопада – ЗМІ

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування