Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Росія передала Україні затримані кораблі

Понеділок, 18 листопада 2019, 12:03
Росія передала Україні затримані кораблі

Міністерство закордонних справ Росії заявляє, що передало Україні кораблі, затримані в Керченській протоці в листопаді 2018 року.

Джерело: сайт МЗС РФ, пресцентр Командування Військово-Морських Сил України 

Дослівно: "18 листопада відбулася передача українській стороні трьох кораблів ВМФ України, які в листопаді 2018 року порушили кордон Російської Федерації під час навмисної провокації Києва в районі Керченської протоки і були затримані російськими правоохоронними органами".

Деталі: У МЗС РФ відзначили, що зазначені кораблі є речовими доказами кримінальному процесі про незаконний перетин кордону, який ще триває в Росії.

Але слідчі дії щодо кораблів завершили, тому зараз стала можливою передача суден "на відповідальне зберігання українській стороні".

Водночас джерело УП, обізнане з процесом передачі, пояснює, що він не буде швидким, бо українська сторона має провести перевірку суден.  

"Українська правда" намагалася підтвердити цю інформацію в МЗС України, але там порадили звернутися у Військово-морські сили України та Міноборони.  

Згодом пресцентр Командування Військово-Морських Сил України повідомив у Facebook, що катери "Нікополь", "Бердянськ" та буксир "Яни Капу" прямують додому.

Дослівно: "18 листопада в акваторії Чорного Моря розпочато процес щодо повернення українських катерів "Нікополь", "Бердянськ" та буксиру "Яни Капу". Наразі українські буксири "Тітан", "Гайдамаки" та пошуково-рятувальне судно "Сапфір" разом з катерами та буксиром розпочали рух в напрямку материкової України".

Читайте також: Війна у Керченській протоці: таран, штурмовики та захоплення українських кораблів 

Передісторія:

  • 25 листопада 2018 року в Керченській протоці російські військові обстріляли і захопили українські катери "Бердянськ" і "Нікополь" і буксир "Яни Капу" з екіпажами, які прямували з Одеси до Маріуполя.
  • Троє українських моряків отримали поранення.
  • 24 полоненим українцям пред'явили звинувачення за ч.3 ст.322 КК Росії (незаконний перетин кордону). Вони провели в російському СІЗО 10 місяців.
  • 7 вересня 2019 року моряків обміняли і повернули в Україну.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування