Порошенко не прийшов на допит у справі щодо "Іловайського котла"

Вівторок, 19 листопада 2019, 11:46

Колишній президент України Петро Порошенко 19 листопада знову не з’явився на допит до Головної військової прокуратури Генеральної прокуратури як свідок у справі про Іловайську трагедію.

Джерело: УНІАН, блог адвоката Ігоря Голованя на "Українській правді"

Деталі: Порошенка викликали на допит до військової прокуратури на 10:00 вівторка.

Не прийшов ні експрезидент, ні його адвокати.

Адвокат Ігор Головань повідомив, що "у відповідь на фейсбучний пост Головної військової прокуратури про начебто виклик Петра Порошенка для допиту у якості свідка" він направив генпрокурору та Військові прокуратурі звернення, в якому йдеться про те, що Порошенко не отримував виклику ні на 15 листопада, ні на 19 листопада, ні на іншу дату.

Головань пропонує слідчим вручити Порошенкові виклик належним чином і нагадує про його право прийти на допит із адвокатом і користуватися нотатками та документами під час дачі свідчень.

Цьому передувало:

  • Петро Порошенко фігурує у багатьох гучних розслідуваннях, в одному з них йому вже підготували підозру. Скаргами у відношенні Порошенка засипав правоохоронців Андрій Портнов, який працював в Адміністрації президента Віктора Януковича.
  • 18 листопада слідчі ДБР направили в Генпрокуратуру проект повідомлення про підозру п'ятому президенту України Петру Порошенку за статтями: публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу, а також зловживання владою чи службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки.
  • Також Державне бюро розслідувань підготувало для ГПУ проект подання до Верховної Ради про дозвіл на притягнення Порошенка до відповідальності.
  • Петро Порошенко скасував кілька міжнародних зустрічей і повернувся в Україну після повідомлення ДБР про передачу підозри щодо нього в Генпрокуратуру. Експрезидент достроково повернувся з Туреччини й заявив, що "ця справа не має юридичної ваги"

Знати більше: Зустрінь весну без пороху. У чому підозрюють Порошенка

Передісторія:

  • Наприкінці серпня 2014 року після запеклих боїв бійці сил АТО потрапили в оточення під Іловайськом Донецької області. Російські військові обстріляли коридор, яким за домовленістю мали виходити українські бійці.
  • За офіційними даними, навколо Іловайська і в самому місті загинули 366 українських бійців, близько 450 отримали поранення, 300 потрапили в полон, 84 досі вважаються зниклими безвісти.
  • Парламентська тимчасова слідча комісія з розслідування Іловайської трагедії оцінювала загальні втрати українських військ у тисячу осіб. Генпрокуратура 14 серпня 2017 року оприлюднила результати розслідування подій під Іловайськом у серпні 2014 року.
  • Згідно з цими результатами, головним винуватцем Іловайської трагедії є військове командування РФ.
  • Британська дослідницька група Forensic Architecture також оприлюднювала докази участі російських військових у боях під Іловайськом у серпні 2014 року.
  • Головна військова прокуратура ГПУ здійснює досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом планування, підготовки, розв’язання та ведення представниками влади РФ агресивної війни проти України з метою зміни меж її території та державного кордону, а також вчинення інших злочинів, що призвели до загибелі людей, тимчасової окупації частини території України та інших тяжких наслідків.
  • 13 вересня 2019 року новий головний військовий прокурор Віктор Чумак анонсував нове розслідування причин, що призвели до Іловайської трагедії.
  • У жовтні головна військова прокуратура отримала дозвіл слідчого судді на тимчасовий доступ і вилучення в Офісі президента документів, які стосуються трагедії в Іловайську.
  • Порошенка вже викликали на допит у цій справі 15 листопада, тоді він також не прийшов.

Читайте також Скільки воїнів загинули в Іловайському оточенні: відоме точне число й імена