Меморіальну дошку ексгенералу КДБ відкрили в Харкові

Понеділок, 4 листопада 2019, 15:29

У Харкові відкрили меморіальну дошку "почесному громадянину" міста й області колишньому генерал-майору КДБ і банкіру Юрію Шрамку.

Джерело: сайт Харківської облради, Харків Тimes

Дослівно облрада: "Меморіальну дошку генерал-майору, почесному громадянину міста Харкова та почесному громадянину Харківської області Юрію Шрамку встановили на будинку, розташованому по вулиці Свободи, де він жив з 2001 по 2009 роки".

Деталі: Згідно з даними з відкритих джерел Юрій Шрамко з 1963 року працював в органах державної безпеки СРСР. В кінці "кар’єри" з  1987 по 1991 рік  очолював Управління КДБ Української РСР по Києву і Київській області. У 90-ті Шрамко перекваліфікувався в банкіри. Був головою правління банку "Реал Банк" та віце-президентом банку "Грант". Помер 2 травня 2019 року у віці 88 років.

Місцеві журналісти звертають увагу, що відкриття цієї дошки прямо суперечить закону "Про засудження комуністичного і націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні і заборону пропаганди їх символіки".

Згідно з цим законом символікою тоталітарного режиму, крім усього іншого, є "зображення, пам'ятники, пам'ятні знаки, написи, присвячені... співробітникам радянських органів державної безпеки всіх рівнів".

Чому це важливо: У Харкові в 2019 році місцева влада повернула проспекту Петра Григоренка декомунізовану в 2016 році назву радянського маршала Жукова. Мер Харкова Геннадій Кернес закликав "повертатися з Майданів до здорового глузду". Це рішення було оскаржене в судах.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News