Прем'єр допускає "газову війну" з Росією

Вівторок, 10 грудня 2019, 11:14
Прем'єр допускає газову війну з Росією

Прем’єр-міністр Олексій Гончарук каже, що Україна вивела питання транзиту газу за межі обговорення ситуації на Донбасі.

Джерело: прем’єр на своїй сторінці в Facebook

Пряма мова: "Ми досягли своєї мети в газовому питанні – вивели питання транзиту газу за межі обговорення ситуації на Донбасі. Не домовилися про контракт, але цього і не мало відбутися в Парижі. Україна буде домовлятися про газ далі, можливо непросто, можливо – з "газовою війною". Але ми повністю готові до цього: наші сховища наповнені, нашу логіку підтримують ЄС і рішення Стокгольмського арбітражу, а Північний потік 2 не добудований".

Деталі: Гончарук вважає зустріч у Парижі "однозначним дипломатичним успіхом"  президента Володимира Зеленського. Прем’єр наголосив, що уряд націлений на довгостроковий контракт. У Парижі було підкреслено, що борг "Газпрому" Україна не подарує. Один з варіантів, який розглядається – борг можуть прийняти газом.

Що передувало: В рамках "нормандських переговорів" під час двосторонньої зустрічі президента Володимира Зеленського із лідером РФ Володимиром Путіним піднімалося й питання газу. Зеленський зазначив, що це питання розблокували і вже на рівні радників буде обговорюватися можливість, форма, об’єм, ціна, деталі договору про транзит газу.

Про перебіг перемовин у Парижі читайте детальніше: Перша нормандська: як та у чому Зеленський переміг Путіна на саміті в Парижі

Знати більше: Нафтогаз vs Газпром: хто виграв битву під Стокгольмом

Нагадаємо:

  • "Нафтогаз" рівно 4 роки не купує газунапряму у "Газпрому" - прямі закупки російського газу припинились 26 листопада 2015 року.
  • У лютому 2018 року Стокгольмський арбітраж зобов'язав "Газпром" виплатити "Нафтогазу" штраф 4,63 млрд доларів за недозавантаження української труби.
  • Україна й РФ обговорюють можливість виплати "Газпромом" 3 мільярдів доларів за рішенням Стокгольмського арбітражу у вигляді поставок газу.
  • Прем'єр Олексій Гончарук запевняв, що в Україні цієї зими не буде енергетичної кризи, незалежно від результатів переговорів з російським "Газпромом".

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування