Випари ртуті зашкалюють на заводі "Радикал" у Києві – міністерство

Середа, 11 грудня 2019, 10:02
Випари ртуті зашкалюють на заводі Радикал у Києві – міністерство
mpe.kmu.gov.ua

На території закритого заводу "Радикал" у Києві показники випаровування ртуті перевищують норми в 4-16-разів, а влітку й у 40 разів, столична влада планує демеркуризацію цього об’єкта у Дніпровському районі.

Джерело: Міністерство енергетики та захисту довкілля, Київська міська держадміністрація

Дослівно міністерство: "Щоб ліквідувати забруднення внаслідок шкідливого виробництва на заводі "Радикал", після закриття якого залишилися значні обсяги ртуті, заступник міністра енергетики та захисту довкілля Роман Абрамовський спільно з головою профільного комітету ВР, іншими народними депутатами та представниками КМДА проінспектував територію заводу.

 

Провівши виміри випаровування ртуті, отримали показник перевищення норми від 4-х до 16-ти разів на різних ділянках. Улітку показник сягає до (перевищення в) 40 разів. Забруднена територія не огороджена і не перебуває під охороною.

Поруч збудували два житлових будинки, ще одну будівлю перебудовують під житло. Тут розташовані офісні приміщення.

Пряма мова Абрамовського: "Першочергове завдання на сьогодні – закрити периметр та обмежити доступ людей до майданчика колишнього гідролізного цеху. Наступного тижня ми домовились зустрітися з депутатами та знайти шляхи розв’язання цієї екологічної проблеми".

 

Деталі: Міністр повідомив, що КМДА розпочинає роботу над проєктом із демеркуризації заводу "Радикал". Кошти виділено з бюджету міста. Надалі планується провести відкриті торги із залученням до участі міжнародних організацій, що спеціалізуються на подібних проектах.

Міністерство підготує усі необхідні документи, щоб прискорити приєднання до Мінаматської конвенції про ртуть, запевнив Абрамовський.

Цьому передувало: 24 жовтня Київрада ухвалила рішення про виділення коштів у розмірі 4,3 млн грн на розробку проекту демеркуризації промислового майданчика ВАТ "Радикал" на 2019-2020 роки.

6 грудня радник київського міського голови Максим Бахматов повідомив, що Київ розпочинає роботу над проектом із демеркуризації заводу "Радикал".

Він нагадав, що екологічна проблема тягнеться з 1951 року, а завод—банкрут із 1996 року.

За словами Бахамтова, це – "проблема національного масштабу, яка ускладнюється тим, що в Україні немає ані хімічного заводу, ані полігону для утилізації токсичних речовин". Єдине в Україні спеціалізоване підприємство з переробки ртутєвмісні відходи, ТОВ "Микитртуть", розташоване на нині окупованій території Донецької області.

За словами начальника управління екології та природних ресурсів КМДА Андрія Мальованого, обсяг ртутєвмісних відходів, які слід вилучити й вивезти з території ВАТ "Радикал", – приблизно 200 тисяч тонн, із них 10 тисяч тонн сильно насичені ртуттю.

У 2012 році аналіз ртутного забруднення території підприємства, ґрунтів та підземних вод також показав, що протягом 50 років не буде потрапляння ртуті у басейн річки Дніпро – "але динаміка є, і проблему цю місто і країна мають вирішувати", наголосив Мальований.

Він додав, що перед узгодженням проекту демеркуризації інформацію щодо вмісту ртуті необхідно оновити, але для аналізу середньодобова температура має становити 8 градусів, тому оновлення ТЕО та узгодження проекту утилізації відбуватиметься вже у 2020 році.

Передісторія:

  • Завод "Радикал" було введено в експлуатацію в 1951 році. Він був монополістом із виробництва деяких видів синтетичних матеріалів, зокрема пінополіуретану, бертолетової солі, гермобутилу, хімічних засобів захисту рослин. Там виробляли телескопи до підводних суден.
  • У липні 1996 року підприємство зупинили, але з порушенням виводу потужностей з експлуатації. Залишки хімічних речовин не вивезли з підприємства.
  • У листопаді 2010 року над ртутним цехом заводу "Радикал" на вул. Червоноткацькій 61 обвалився дах, після чого будівлю почали розбирати. Рештки планували сховати під спеціальним укриттям.
  • У 2012-2013 роках із заводу "Радикал" вивозили заражену землю. Тоді  з території забрали близько 93-х тонн хлоровмісних токсичних відходів.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування