Російські пропагандисти прилетіли в Київ і похизувались репортажем з Майдану

Четвер, 12 грудня 2019, 13:00

Знімальна група російського пропагандистського каналу Міноборони РФ "Звєзда" прилетіла до Києва і похизувалася репортажем з Майдану Незалежності.

Джерело: телеканал "Звєзда", пресскеретар ДПСУ Андрій Демченко і прессекретар СБУ Олена Гітлянська в коментарі УП

Дослівно пропагадисти: "Наша знімальна група летить до Києва. Пан президент Володимир Зеленський на пресконференції сам запросив журналістів у гості. Ми вирішили перевірити, чи тримає він обіцянки, чи пропустять нас через митницю. Поруч зі мною оператор в повному спорядженні - техніка та мікрофон з нашим логотипом" (на кадрах з київського аеропорту видно, що на мікрофоні немає логототипу - ред.).

Деталі: Пропагандисти кажуть, що негласна заборона на в'їзд для російських репортерів на Україну діяла з 2014 року. У 2017 році відкрите акціонерне товариство "Телерадіокомпанія Збройних сил Російської Федерації" ЗІРКА" було в списку санкцій України.

При цьому представники телеканалу зізнаються, що приїжджали в Україну і раніше, під вигаданими приводами: говорили, що їдуть на концерт, на побачення або що чекає хвора бабуся.

У Державній прикордонній службі "Українській правді" пояснили, що вищевказані громадяни РФ перетинами кордон як звичайні іноземці. Вони не повідомили, що є представниками ЗМІ і зокрема "Звєзди". Щодо саме цих громадян РФ жодних доручень щодо обмеження на в’їзд від інших правоохоронних органів ДПСУ не отримувала.

В пресслужбі СБУ "Українській правді" зазначили, що спецслужба спостерігає за вищевказаними особами, але також наголосили, що вони в’їхали як звичайні громадяни - не повідомляючи, що є журналістами.

Водночас співрозмовник УП в СБУ на анонімних умовах зазначив, що цей візит розцінюється як свідома провокація російських ЗМІ після слів Зеленського в Парижі.

Пряма мова речника ДПСУ Андрія Демченка: "Вони перетинами кордон як звичайні іноземці. На момент перетину кордону не було встановлено, що вони могли незаконно відвідувати тимчасово окуповані території України як Крим чи на Сході. Відповідно, зважаючи на всі ці моменти інспектор і прийняв рішення про пропуск громадян Російської Федерації. Подальша їхня діяльність Україні – мають реагувати ті правоохоронні органи, до компетенції яких це відноситься".

Пряма мова речниці СБУ Олени Гітлянської: "Ми спостерігаємо і якщо будуть порушення вживатимемо правових заходів".

Додатково: Народний депутат "Європейської солідарності" Ірина Геращенко повідомила, що звернулась до СБУ із запитом, щодо діяльності в Україні російських пропагандистів телеканалу, в чиїх програмах демонстрували зокрема катування над українськими солдатами і заручниками.

Що передувало: На пресконференції в Парижі після переговорів у "нормандському форматі" президент України Володимир Зеленський, реагуючи на питання російських журналістів, сказав зокрема наступне:

"Ви приїдьте, я вам особисто покажу. Тільки щоб реально. Не так, як ваші, є там товариш Соловйов (Володимир - російський пропагандист - ред.) – весело говорить в Москві, що відбувається – а я завжди кажу, а ви приїдьте прямо, що у нас відбувається, подивіться, походіть ніжками, ручками, "глазкамі". Нічого страшного, я думаю, туфлі Бріоні, чи що там, не запачкає людина".