Аваков: Підозрювані говорили про покровителя, який прикриє і витягне

П'ятниця, 13 грудня 2019, 23:10
Аваков: Підозрювані говорили про покровителя, який прикриє і витягне

Вбивство журналіста Павла Шеремета було добре технічно підготовленим, а підозрювані в цій справі говорили про покровителя, який їх має витягнути і захистити.

Джерело: заява міністра внутрішніх справ Арсена Авакова в ефірі програми "Свобода слова", відповідаючи на питання, чи можуть бути причетні до злочину представники українських або іноземних спецслужб

Пряма мова: "Так, в розмові наших підозрюваних є кілька сторінок розмов, де вони апелюють до свого покровителя, який має їх витягнути і захистити. Так, ми уважно це дивимося. Так, злочин підготували суперпродумано і суперточно".

 
Скришот з онлайн-трансляції 

Деталі: Аваков також продемонстрував нову фотографію дівчини, якої не показували на брифінгу 12 грудня, і яка, на думку слідства, привела в дію вибуховий пристрій.

Аваков зазначив, що дівчина була в перуці і спеціальних окулярах, потім вона вийшла з іншого місця в іншому одязі, і вона натискала на кнопку пульта дистанційного керування.

За словами міністра, у слідства є гіпотези, хто ця людина, але точно особистості не знають.

Водночас, у матеріалах слідства, які оголошували сьогодні в суді, йдеться, що вибуховий пристрій привела в дію підозрювана Кузьменко.

Аваков також розповів, що злочин був багатофакторним: розвідка, відхід, побудова маршруту, відхід після злочину.

Зокрема, начебто Антоненко перед вибухом весь день фотографував машини в кварталі.

За словами Авакова, підозрювані створювали так звані "дублі машин" – тому що поліція після злочину в першу чергу перевіряє нові в районі або дворі машини, а не автомобілі місцевих жителів, які їх там паркують кожен день.

Відповідаючи на питання головного редактора УП Севгіль Мусаєвої про те, чи можуть бути причетні силовики до злочину, Аваков сказав, що "є люди, які поки що перебувають за кадром, поза схемою звинувачення, які були ініціаторами і співініціаторами злочину". Але Аваков підкреслив, що слідство не завершене, воно тільки в першій фазі.

Він також розповів, що під час передачі справи поліції "не знайшли 4 камери, не змогли отримати камери в хороших місцях і з гарною якістю, сказали, що їх передавали раніше, або що на них нічого не було в запису".

Аваков розповів, що також була підозра, що підозрюваним хтось дає інформацію, тому в 2017 році засекретили слідство.

Крім того, за словами міністра, "одна з операцій була припинена вже зараз, тому що вже ось цим останнім підозрюваним була передана інформація".

Що було раніше: 12 грудня правоохоронці повідомили, що підозрюють у справі Шеремета щонайменше п’ятьох людей: медсестру одного з парашутно-десантних батальйонів Яну Дугарь, лікаря й волонтера Юлію Кузьменко ("Лісу"), музиканта й добровольця Андрія Антоненка, добровольців Владислава та Інну Грищенків ("Бучу" й "Пуму").

За версією правоохоронців, на основі проведених експертиз, Юлія Кузьменко закладала вибухівку під авто одного із керівників "Української правди" Павла Шеремета а допомагав їй – АТОвець Андрій Антоненко. 

13 грудня Кузьменко арештували до 8 лютого 2020 року.

Знати більше: Що відомо про людей, яких підозрюють у причетності до вбивства Шеремета

Блог УП: Щодо розслідування МВС справи Павла Шеремета

Передісторія:

  • Один із керівників "Української правди" Павло Шеремет загинув від вибуху вранці 20 липня 2016 року. Йому підклали вибухівку під автомобіль.
  • У травні 2017 року "Слідство.Інфо" оприлюднило фільм "Вбивство Павла", зроблений із представниками міжнародної мережі журналістів-розслідувачів OCCRP. У ньому були нові деталі, пропущені слідством, – зокрема, виявлені за допомогою записів із камер відеоспостереження.
  • Восени 2019 року слідство затримало Владислава та Інну Грищенків (чоловіка "Бучу", – 24 вересня на Волині, дружину "Пуму" – 5 листопада у Києві). Вони проходили у справі про невдалий замах в Івано-Франківській області на бізнесмена. Подружжя також фігурує у справі вбивства Шеремета.
  • Грищенко заявляв, що слідство пропонувало йому визнати себе винним у справі вбивства журналіста Павла Шеремета.
  • 12 грудня правоохоронці повідомили, що підозрюють у справі Шеремета щонайменше п’ятьох людей: медсестру одного з парашутно-десантних батальйонів Яну Дугарь, лікаря й волонтера Юлію Кузьменко ("Лісу"), музиканта й добровольця Андрія Антоненка, добровольців Владислава та Інну Грищенків ("Бучу" й "Пуму").
  • У Кузьменко й інших фігурантів пройшли обшуки.
  • Слідство вважає основним мотивом убивства журналіста Шеремета дестабілізацію ситуації в Україні.
  • Судячи з підозри Кузьменко, слідство вважає Антоненка організатором убивства Шеремета: нібито він, "захопившись ультранаціоналістичними ідеями, культивуючи величність арійської раси, розмежування суспільства за принципом національної належності, прагнучи зробити свої погляди об'єктом уваги громадськості", намагався вбивством привернути увагу до таких поглядів.
  • Міністр МВС Арсен Аваков заявив, що Антоненко перед обшуками 12 грудня телефоном попросив свого родича винести з квартири міну МОН-50.
  • Для вбивства Шеремета використали елементи протипіхотної міни МОН-50.

Ірина Балачук, Валентина Романенко, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...