Дату припинення вогню на Донбасі оголосять цього тижня – Пристайко

Понеділок, 16 грудня 2019, 12:48
Дату припинення вогню на Донбасі оголосять цього тижня – Пристайко

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявляє, що до кінця поточного тижня буде оголошено дату припинення вогню на сході України.

Джерело: інтерв’ю Пристайка УНІАНу

Пряма мова: "Зараз ми домовились, що до кінця року відбудуться три важливі події, які дозволять нам з вами побачити, чи дійсно можна розраховувати на прогрес.

По-перше, звільнення "всіх погоджених на всіх погоджених" осіб. Однак тримаючи на увазі, що ми маємо дійти до реалізації формули "всіх на всіх".

По-друге, стійке, постійне і всеосяжне припинення вогню. Оголошення (про це) буде 20 чи 21 грудня. І ми побачимо, чи можливий подальший прогрес.

Ще одна подія, яка для нас є дуже важливою, відбудеться на поточному тижні. На наше прохання Червоний Хрест зробить чергову спробу доїхати до тих територій, перетнути лінію (зіткнення) та взяти участь у розслідуванні того, де знаходяться, за різними оцінками, майже 500 людей, які вважаються зниклими безвісти.

Потрібно буде дійти до кожного затриманого і утримуваного там, в тих умовах, за лінією зіткнення. До цього часу Червоний Хрест ніколи не отримував такого доступу. Ми домовились з Путіним про цей доступ, і на поточному тижні зможемо дізнатись, сталось це, чи ні".

Щодо припинення вогню: "Тристороння контактна група уповноважена лідерами забезпечити це технічне рішення – скільки, коли, в який час і з якого моменту оголошується перемир’я, коли здійснюється верифікація Спеціальною моніторинговою місією ОБСЄ. Потім, звичайно, ОБСЄ дається час, хоча би доба, на підготовку (їм треба мати достатньо екіпажів на місцях, технічні можливості, щоб перевірити), потім подається узгоджена дата…

Ми планували десь ближче до 24-го числа. Лідери були більш обережні і попросили до кінця грудня, до 31-го. У будь-якому разі, є достатньо часу для того, щоб це зробити".

Деталі: 18 грудня у Мінську має відбутися засідання Тристоронньої контактної групи.

Читайте також: Офіс президента опублікував комюніке паризького саміту. Повний текст

Перша нормандська: як та у чому Зеленський переміг Путіна на саміті в Парижі

Передісторія:

  • 9 грудня 2019 року, після трирічної перерви, лідери "нормандського формату" – України, Росії, Німеччини та Франції – зустрілися в Парижі на переговори щодо повернення миру на Донбасі. Для Володимира Зеленського вони були першими, а загалом шостими.
  • Мандат спеціальної моніторингової місії ОБСЄ домовилися розширити до цілодобового моніторингу.
  • Зеленський повідомив, що в рамках Нормандського саміту сторони домовились про обмін утримуваними особами за принципом "всіх на всіх" до 31 грудня 2019 року та розведення ще у трьох пунктах на лінії зіткнення на Донбасі.
  • Він дав зрозуміти, що Україна не поступиться своїми територіями заради компромісів, не погодиться на федералізацію, не допустить впливу на свою зовнішню політику. "Ми готові до виконання домовленостей, але це дорога з двостороннім рухом", – заявив український президент.
  • Щодо східного кордону не домовилися: Зеленський наполягав, що Україна має отримати контроль над кордоном із Росією перед виборами на Донбасі, а Путін продовжив вимагати виборів до передачі кордону під контроль України.
  • Путін заявив, що Росія розраховує на поетапне продовження розведення сил і внесення змін до Конституції України щодо закріплення особливого статусу Донбасу на постійній основі.
  • Президент Росії також заявив, що Київ не повинен відновлювати контроль над окупованими Донбасом до місцевих виборів, бо це нібито не узгоджується з Мінськими угодами.
  • Наступна зустріч "нормандської четвірки" планується за 4 місяці у Берліні.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News