Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Гончарук і прем'єр Швеції обговорили укладання "промислового безвізу" з ЄС

Середа, 4 грудня 2019, 21:00
Гончарук і прем'єр Швеції обговорили укладання промислового безвізу з ЄС

Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук зустрівся з прем’єр-міністром Швеції Стефаном Льовеном і обговорив, зокрема, початок переговорів щодо укладання з ЄС Угоди про оцінку відповідності та прийнятності промислової продукції (ACAA, або так званий "промисловий безвіз").

Про це повідомляє "Європейська правда" з посиланням на "Урядовий портал".

"На початку наступного року відбудеться засідання Ради асоціації Україна-ЄС, в результаті якого ми сподіваємося розпочати процес переговорів щодо укладення Угоди ACAA – так званого промислового безвізу. На порядку денному також буде питання секторальної інтеграції у сферах цифрових технологій, енергетики, правосуддя та внутрішніх справ", — зазначив Гончарук.

Голова українського уряду звернув увагу Льовена на тему "Північного потоку-2", а також висловив сподівання на підтримку Швеції в рамках Стратегії допомоги для країн Східної Європи на 2021-2027 рр. у створенні по всій території України мережі Офісів європейської інтеграції.

Прем’єр-міністр Швеції зазначив: "Україна є одним із найважливіших партнерів Швеції у питаннях співпраці з метою розвитку. Для нас важливо надавати підтримку уряду України для здійснення в країні ключових реформ, зокрема, реформи децентралізації. Ми також зацікавлені в зміцненні двосторонньої торгівлі. В Україні функціонує приблизно 90 шведських компаній. Сподіваюся, це число дедалі збільшуватиметься".

Читайте також: У Брюсселі кажуть, що не обіцяли Україні схвалити "промисловий безвіз"

Нагадаємо:

  • Угода про асоціацію України та ЄС передбачає перспективу укладення Угоди про оцінку відповідності та прийнятності промислової продукції (ACAA, або так званий "промисловий безвіз").
  • Спочатку АСАА може охоплювати один або кілька секторів, з поступовим розширенням на всі передбачені в Угоді 27 секторів. Потенційно ACAA може охопити до п’ятої частини українського експорту до ЄС, передусім продукцію машинобудування, полегшивши торгівлю і піднявши імідж української продукції на глобальних ринках.
  • На думку уряду, наразі виконана Україною підготовча робота (гармонізація законодавства, інфраструктури якості та ринкового нагляду з нормами ЄС) дозволяє укласти ACAA як мінімум у трьох секторах.
  • Попередня оціночна місія ЄС, передбачена дорожньою картою для укладання ACAA, прибуде до України в першому кварталі 2020 року.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...