Президент проведе закрите засідання РНБО перед “Нормандією”

Середа, 4 грудня 2019, 23:55

Президент Володимир Зеленський 7 грудня проведе закрите засідання Ради національної безпеки і оборони.

Джерело: сайт РНБО з посиланням на секретаря РНБО Олексія Данілова

Деталі: За словами Данілова, таке рішення Зеленський ухвалив після наради із представниками органів сектору безпеки і оборони.

Що передувало: 3 грудня міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що Президент Володимир Зеленський скликає РНБО у рамках підготовки до "нормандської зустрічі".

Пізніше Офіс президента повідомив, що Володимир Зеленський провів нараду в рамках підготовки до зустрічі в Нормандському форматі, на якій обговорили п’ять сценаріїв реінтеграції окупованого Донбасу. Також в ОПУ додали, що перед зустріччю в Парижі буде засідання РНБО під головуванням Зеленського.

Нагадаємо:

  • Зустріч "нормандської четвірки" багато разів відкладалася, хоча президент Володимир Зеленський квапив її з початку серпня. Передбачалося, що зустріч лідерів України, Росії Франції та Німеччини може відбутися 24 або 26 листопада, але призначили на 9 грудня у Парижі.
  • Влітку-восени 2019 року відбулося розведення на трьох тестових ділянках: у червні – поблизу Станиці Луганської, у жовтні – біля Золотого, в листопаді – в районі Петрівського й Богданівки. Рамкове рішення ТКГ про розведення сил і засобів на трьох ділянка було підписано ще 21 вересня 2016 року.
  • Президент Росії Володимир Путін 14 листопада  2019 року зажадав, щоб розведення провели якомога швидше по всій лінії розмежування.
  • 1 жовтня 2019 року президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна погодила так звану "формулу Штайнмаєра": після виборів на окупованих територіях набуде чинності новий закон про статус Донбасу.
  • Але вибори можуть відбутися лише за законодавством України, тобто після повернення Києвом контролю там, та після виведення збройних формувань з Донбасу.
  • 3 жовтня Володимир Зеленський заявив, що буде розроблено новий закон про особливий статус Донбасу. За його словами, цей документ не може передбачати автономію окупованих зараз територій. 
  • Президент РФ Володимир Путін заявив, що якщо буде прийнято щось, що не узгодять із "ЛНР" і "ДНР", тоді мирні переговори зайдуть у глухий кут.
  • Російська делегація у ТКГ закликала українську сторону пролонгувати на 2020 рік дію закону про особливий статус Донбасу.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News