В Кремлі не збираються досягати конкретних домовленостей в ході "нормандської зустрічі"

Четвер, 5 грудня 2019, 21:46

У Кремлі вважають, що учасники саміту в нормандському форматі (Німеччина, Росія, Україна, Франція) можуть прийняти 9 грудня в Парижі якийсь необов'язковий документ.

Джерело: прес-секретар президента Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков в інтерв'ю телеканалу Дождь

Пряма мова: "Очевидно, що угоди не буде, і ніхто не очікує ніякої угоди, це було б завищеними очікуваннями. Від чого ми, до речі, дуже енергійно застерігаємо ...

... Дійсно була пророблена домашня робота, і якийсь документ, поки рано говорити, як він буде названий, але якийсь документ, можливо, буде прийнято за підсумками зустрічі, що відбудеться

... Це документ, який не зобов'зує, угода, що не зобов'язує, в будь-якому випадку, але в ній, можна очікувати, що будуть зафіксовані якісь точки, у яких є спільне розуміння".

Деталі: Пєсков назвав "позитивним моментом", що зустріч відбудеться і, крім того, відбудуться окремі двосторонні зустрічі президента РФ Володимира Путіна з усіма учасниками "нормандського формату".

Що було раніше: Напередодні президент України Володимир Зеленський заявив, що в ході зустрічі з російським президентом хоче досягти домовленості про обмін полоненими і політв'язнями "всіх на всіх" до Нового року.

За словами президента, другим питанням на саміті буде питання ситуації з безпекою на Донбасі, тобто виведення військ, незаконних збройних формувань. Він повторив, що хотів би досягти домовленостей про конкретні часові рамки, коли це станеться.

Також Зеленський розповів, що планує на саміті говорити про проведення виборів на Донбасі. Він знову повторив, що це має відбуватися за українським законом, за участю всіх українських політичних сил, з міжнародними спостерігачами.

Крім того, Зеленський впевнений, що в ході зустрічі в "нормандському форматі" буде обговорено питання передачі Україні контролю над українським кордоном.

Перед цим глава МЗС Вадим Пристайко назвав червоні лінії України на "нормандському саміті" в Парижі.

Він також розповів, що домовилися записати у рішенні "нормандського саміту".

Нагадаємо:

  • Зустріч "нормандської четвірки" багато разів відкладалася, хоча президент Володимир Зеленський квапив її з початку серпня. Передбачалося, що зустріч лідерів України, Росії Франції та Німеччини може відбутися 24 або 26 листопада, але призначили на 9 грудня у Парижі.
  • Влітку-восени 2019 року відбулося розведення на трьох тестових ділянках: у червні – поблизу Станиці Луганської, у жовтні – біля Золотого, в листопаді – в районі Петрівського й Богданівки. Рамкове рішення ТКГ про розведення сил і засобів на трьох ділянка було підписано ще 21 вересня 2016 року.
  • Президент Росії Володимир Путін 14 листопада  2019 року зажадав, щоб розведення провели якомога швидше по всій лінії розмежування.
  • 1 жовтня 2019 року президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна погодила так звану "формулу Штайнмаєра": після виборів на окупованих територіях набуде чинності новий закон про статус Донбасу.
  • Але вибори можуть відбутися лише за законодавством України, тобто після повернення Києвом контролю там, та після виведення збройних формувань з Донбасу.
  • 3 жовтня Володимир Зеленський заявив, що буде розроблено новий закон про особливий статус Донбасу. За його словами, цей документ не може передбачати автономію окупованих зараз територій. 
  • Президент РФ Володимир Путін заявив, що якщо буде прийнято щось, що не узгодять із "ЛНР" і "ДНР", тоді мирні переговори зайдуть у глухий кут.
  • Російська делегація у ТКГ закликала українську сторону пролонгувати на 2020 рік дію закону про особливий статус Донбасу.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...