Путін запевняє, що хоче транзиту газу через Україну

П'ятниця, 6 грудня 2019, 13:03
Путін запевняє, що хоче транзиту газу через Україну

Президент Росії Володимир Путін заявляє, що введення в експлуатацію газопроводу "Північний потік – 2" не означає, що Росія відмовиться від транзиту газу через Україну.

Джерело: російське агентство ТАСС з посиланням на слова Путіна в Німеччині

Пряма мова Путіна: "Зараз близькі до завершення роботи по прокладці газопроводу "Північний потік – 2", введення в експлуатацію якого дозволить подвоїти обсяги можливих поставок російського газу по балтійському маршруту".

"Хочу підкреслити – це чисто комерційний проект, уряд фактично не бере в ньому участь, і так, щоб не було ніяких тлумачень, вже багато разів про це говорив, ще раз хочу про це сказати – це зовсім не означає, що Росія має намір припинити транзит через територію України".

"Ми зараз, як ви знаєте, ведемо переговори з нашими українськими партнерами, вони проходять у Відні, я так бачу, що з обох боків звучать запитні позиції, прямо скажу, досить важко реалізовані. Але, сподіваюся, що все - таки учасники цих переговорів, а це, перш за все, господарюючі суб'єкти з обох сторін, знайдуть прийнятні для них рішення".

Знати більше: Газова угода Тимошенко – Путіна. Повний текст

Контракт про транзит російського газу + Додаткова угода про аванс "Газпрому"

Передісторія: 

  • 4 грудня Путін назвав умови української сторони щодо транзиту газу "економічно неприйнятними".
  • АТ "Укртранснафта" та ПАТ "Транснефть" уклали додаткову угоду до договору про надання послуг з транспортування нафти територією України, яка продовжує його дію на 10 років - з 1 січня 2020 року до 1 січня 2030 року.
  • Президент Володимир Зеленський не виключає, що обговорить новий контракт на транзит російського газу через Україну в рамках зустрічі з лідерами "нормандського формату" в Парижі 9 грудня.
  • Десятирічний контракт на транзит газу між Росією й Україною закінчується 31 грудня 2019 року. Через російську агресію Україна відмовилася від купівлі російського газу й отримує газ реверсом із Європи, куди він іде із РФ транзитом  через українську територію.
  • Російська сторона пропонувала українській відмовитися від взаємних газових претензій і висловлювала нібито готовність зробити знижку і на транзит, і на прямі поставки газу в Україну. 
  • При цьому Москва продовжує втілювати підводний трубопровід "Північний потік 2" за допомогою якого може обійти Україну.
  • Міністр енергетики та захисту довкілля Олексій Оржель заявляв, що Україна готова до припинення транзиту російського газу з 1 січня 2020 року. За його словами, Україні вистачить запасів газу та вугілля на зиму у разі зупинки транзиту газу з 1 січня 2020 року.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування