Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

ФСБ вербує для замовних вбивств за кордоном злочинців і вбиває з помсти

П'ятниця, 6 грудня 2019, 20:04
Порівняння фото Вадима Соколова і Вадима Красілова

Російські спецслужби використовують для здійснення вбивств за кордоном завербованих шантажем злочинців.

Джерело: Bellingcat

Деталі: Затриманий за вбивство в Німеччині колишнього чеченського польового командира Зелімхана Хангошвілі найманий вбивця Вадим Красіков (під прикриттям Соколов) можливо причетний також до двох вбивств в Росії, вчинених в 2007 і 2013 роках.

Розслідувачі з'ясували, що Красіков був затриманий в якості підозрюваного правоохоронцями після гучного вбивства в 2007 році в Карелії місцевого депутата і бізнесмена Юрія Козлова. Після цього всі дані з досьє поліції на Красікова зникли.

При цьому розслідувачі відзначають, що в 2007 році Красіков мав тісні зв'язки з ФСБ і, ймовірно, навіть був співробітником спецназу ФСБ "Вимпел".

Пізніше Красіков був підозрюваним у вбивстві в 2013 році в Москві Альберта Назранова, підприємця з Кабардино-Балкарії. Він був оголошений в розшук, а в 2015 році розшук було припинено.

Після цього до серпня 2019 року про Красікова нічого не було чутно. Розслідувачі з'ясували, що з 2015 року Красіков отримав документ на ім'я Вадима Соколова.

З'ясувалося, що Красіков здійснював поїздки в окупований Росією Крим в 2016 році, в 2017 році літав до столиці Киргизстану Бішкека, потім до Москви, а потім знову в Крим. Кожна поїздка тривала 5-7 днів. Журналісти Bellingcat поки не співставляли поїздки найманця зі значними подіями в місцях призначення.

Bellingcat звертає увагу, що Росія раніше використовувала злочинців для скоєння вбивств. Наприклад, в квітні 2019 року в Києві був затриманий громадянин Росії Олексій Комарічєв, який підірвався на вибухівці, закладаючи її під автомобіль українського розвідника.

У 2016 році, будучи слідчим міліції, Комарічєв був спійманий на отриманні хабара. Йому світив термін ув'язнення в тюрмі і штраф в 48 млн рублів.

Крім того, журналісти нагадали, що російські спецслужби використали колишнього засудженого для вбивства 6 осіб. Йдеться про Олега Смородинова, який був затриманий в Україні після вбивства українського офіцера Івана Мамчура, який працював в рівненському СІЗО.

Раніше Смородінов воював на боці російських бойовиків на Донбасі і, як сказано в розслідуванні New York Times, був завербований ФСБ, коли намагався примкнути до ПВК Вагнера.

Всі шість цілей Смородинова, Мамчур і інші, яких він не встиг убити, пов'язані тільки одним: всі вони були військовими радниками або добровольцями армії Грузії під час війни 2008 року з Росією.

Нагадаємо:

  • Підозрюваний у вбивстві колишнього чеченського польового командира Хангошвілі був затриманий. Ним виявився росіянин Вадим Красіков.
  • Федеральні прокурори Німеччини заявили про причетність російської розвідки до вбивства в Берліні Хангошвілі
  • Федеральна прокуратура Німеччини і Федеральне управління кримінальної поліції ФРН ведуть розслідування проти ймовірних співробітників Головного управління Генштабу РФ (ГРУ), відомих під іменами Олександр Петров і Руслан Боширов, яких підозрюють в отруєнні подвійного агента Сергія Скрипаля та його дочки Юлії у Великій Британії.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...