У Німеччині чекають від Москви готовності йти назустріч Києву

Неділя, 8 грудня 2019, 07:59
У Німеччині чекають від Москви готовності йти назустріч Києву

Напередодні зустрічі у "нормандському форматі" глава МЗС Німеччини Хайко Маас зажадав від Москви більшої готовності йти назустріч Києву для вирішення конфлікту на Донбасі.

Джерело: DW з посиланням на інтерв'ю глави МЗС ФРН виданню Bild am Sonntag, частково опублікованому 8 грудня.

Дослівно: "Після декількох років бездіяльності президент (України - ред.) Зеленський проявив сміливість, зробивши перші кроки - з усіма їх супутніми внутрішньополітичними ризиками і побічними ефектами", - заявив Маас.

"Тепер - черга Москви продемонструвати, що подальші домовленості можливі. Однак для цього ще належить докласти чималих дипломатичних зусиль", додав глава МЗС Німеччини.

Деталі: Маас зауважив, що з цією метою "ми спільно з Францією ще повинні вплинути на Росію".

"Попри серйозні питання, які зараз обговорюють Берлін і Москва, в  понеділок йтиметься про припинення кровопролиття на європейській території, яке відбувається практично на щоденній основі ", - заявив глава МЗС, маючи на увазі політичні розбіжності між РФ і ФРН у зв'язку з убивством колишнього чеченського польового командира в Берліні і недостатньо активну залученість Москви у розслідування цієї справи.

Читайте також:

Не довіряти Путіну і не лишатись віч-на-віч. Поради Порошенка Зеленському на саміт у Парижі

"Вибори, Конституція та "представники Донбасу": на що погодиться Зеленський на саміті в Парижі"

Нагадаємо,

  • Зустріч лідерів країн "нормандської четвірки" розпочнеться у Парижі 9 грудня о 17 годині за за Києвом.
  • Домовленості про зустріч передували: низка розмов лідерів, обмін ув’язненими між Києвом та Москвою, розведення сил на трьох тестових ділянках Донбасу та повернення Росією українських військових кораблів.
  • Глава МЗС Вадим Пристайко назвав "червоні лінії" України на "нормандському саміті" в Парижі та розповів, що домовилися записати у рішенні "нормандського саміту". 
  • 3 грудня Зеленський провів нараду в рамках підготовки до зустрічі в "нормандському форматі", на якій обговорили п’ять сценаріїв реінтеграції окупованого Донбасу. 7 грудня президент також проведе закрите засідання Ради національної безпеки і оборони України.
  • Зеленський сподівається, що в ході зустрічі з російським президентом Володимиром Путіним буде досягнуто домовленості про обмін полоненими і політв’язнями "всіх на всіх" до Нового року. Також він планує говорити про виведення всіх незаконних збройних формувань з Донбасу, проведення місцевих виборів в ОРДЛО, терміни повернення східного кордону під контроль України.
  • Помічник президента України Андрій Єрмак у Лондоні говорив про готовність України в разі успішних переговорів "нормандського формату" змінити Конституцію в напрямку децентралізації і продовжити дію закону про особливості місцевого самоврядування на нині непідконтрольній території Донбасу.
  • Також у команді президента України вважають, що Мінські угоди потребують уточнення, оскільки вони були укладені п'ять років тому.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування