Зеленський і Путін зайшли в штики щодо кордону, але домовились про обмін – джерела

Понеділок, 9 грудня 2019, 21:45
Громадське

Президент України Володимир Зеленський і президент Росії Володимир Путін говорили про вибори на Донбасі і відновлення українського контролю над кордоном, але якихось домовленостей не досягли, водночас погодили новий обмін утримуваними. 

Джерело: співрозмовник "Української правди" в українській делегації, міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков у коментарі "Інтерфакс-Україна" 

Пряма мова джерела УП: "Щодо кордону зайшли в штики і не домовились".

Деталі: За словами співрозмовника, Путін наполягав на тому, що на непідконтрольних територіях мусять спершу пройти вибори, а уже потім Україна отримає можливість контролювати кордон.

Володимир Зеленський не погодився з такою пропозицією. 

Водночас сторони погодили обмін утримуваними особами до кінця року.

Співрозмовник відзначив, що наразі триває вечеря, і розмова за нею продовжується.

У свою чергу міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, який входить до складу української делегації на переговорах в "нормандському форматі" в Парижі, позитивно оцінює їх хід.

Пряма мова Авакова: "Робоча атмосфера, все добре. Президент Зеленський – молодець, дуже жорстко і правильно тримає позицію, зради немає. Зараз ще йде розмова, поки все йде дуже правильно з державницької позиції".

Що було раніше: Двостороння зустріч президентів України та РФ, що тривала у Єлисейському палаці, добігла завершення. Переговори віч-на-віч тривали менше пів години.

Читайте також: 5 нормандських зустрічей до Зеленського. Як Україна домовлялась про мир

"Вибори, Конституція та "представники Донбасу": на що погодиться Зеленський на саміті в Парижі"

 Не довіряти Путіну і не лишатись віч-на-віч. Поради Порошенка Зеленському на саміт у Парижі

Передісторія:

  • "Нормандська четвірка" на найвищому рівні давно не збиралася, хоча президент Володимир Зеленський закликав до такої зустрічі з початку серпня. Зрештою, її призначили на 9 грудня у Парижі. Цьому передували: низка розмов лідерів, обмін ув’язненими між Києвом та Москвою, розведення сил на трьох тестових ділянках Донбасу та повернення Росією українських військових кораблів.
  • 3 грудня Зеленський провів нараду в рамках підготовки до зустрічі в "нормандському форматі", на якій обговорили п’ять сценаріїв реінтеграції окупованого Донбасу. 
  • Зеленський сподівався, що в ході зустрічі з російським президентом Володимиром Путіним буде досягнуто домовленості про обмін полоненими і політв’язнями "всіх на всіх" до Нового року. Також він планував говорити про виведення всіх незаконних збройних формувань з Донбасу, проведення місцевих виборів в ОРДЛО, терміни повернення східного кордону під контрольУкраїни.
  • Помічник президента України Андрій Єрмак у Лондоні говорив про готовність України в разі успішних переговорів "нормандського формату" змінити Конституцію в напрямку децентралізації і продовжити дію закону про особливості місцевого самоврядування на нині непідконтрольній території Донбасу.
  • Міністр закордонних справ України Вадим Пристайко запевнив, що в Парижі поступок Києва не буде. Він назвав такі "червоні лінії" переговорів: незмінні зовнішньополітичні пріоритети, контроль Києва над кордоном, вибори – лише за відсутності незаконних збройних формувань, відсутність прямих переговорів із самопроголошеною "владою" окупованих територій.
  • Водночас,у Кремлі не покладали великих сподівань на переговори в "нормандському форматі".
  • 1 жовтня 2019 року президент Володимир Зеленський повідомив, що Україна погодила так звану "формулу Штайнмаєра": після виборів на окупованих територіях набуде чинності новий закон про статус Донбасу. Але вибори можуть відбутися лише за законодавством України, тобто після повернення Києвом контролю там, та після виведення збройних формувань з Донбасу.
  • 3 жовтня Володимир Зеленський заявив, що буде розроблено новий закон про особливий статус Донбасу. За його словами, цей документ не може передбачати автономію ОРДЛО.
  • Президент РФ Володимир Путін заявив, що якщо буде прийнято щось, що не узгодять із "ЛНР" і "ДНР", тоді мирні переговори зайдуть у глухий кут.
  • Російська делегація у ТКГ закликала українську сторону пролонгувати на 2020 рік дію закону про особливий статус Донбасу.

   

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування