Підозрюваний у вбивстві Шеремета порівняв справу з Сенцовим і ФСБ

Середа, 1 січня 2020, 19:17
Андрій Антоненко
Depo

Один з підозрюваних у справі вбивства журналіста Павла Шеремета Андрій Антоненко (Riffmaster) заявляє, що звинувачення щодо волонтерів у цій справі сфабриковані й нічим не відрізняються від справ Олега Сенцова та кримських татар, які фабрикувало російське ФСБ.

Джерело: сторінки Free Riff та Free_Dr_Yulia_Kuzmenko в Facebook

Деталі: Антоненко, який перебуває в ізоляторі тимчасового тримання, 1 січня передав звернення до президента, міністра внутрішніх справ та генпрокурора з-за ґрат.

Дослівно Антоненко: "Мене цікавить мета цього сфальсифікованого, ганебного, брехливого звинувачення щодо нас. Це що, спроба втриматись в кріслі, отримати вищу посаду, чи ви вже безсоромно впроваджуєте та застосовуєте методи та методички російських ФСБ?

Це що, свідоме знищення українських патріотів, які докладають всі зусилля до перемоги нашої країни, фабрикуючи на них карні справи, до яких вони не причетні?

Чим ваші дії відрізняються від дій російських окупантів на Донбасі і в Криму? Чим ваші дії відрізняються від дій ФСБ РФ? Чим ця брехлива, вигадана, ганебна справа відрізняється від справ Олега Сенцова і кримських татар, які сфабрикували рос.ФСБ? Відповідь: нічим! Це ганьба вам, як міністру, генпрокурору і президенту!"

Деталі: Разом з тим, адвокат іншої підозрюваної у справі Шеремета, лікаря і волонтера Юлії Кузьменко, 31 грудня опублікував заяву про те, що справу намагаються перетворити "на поле битви для двох ворогуючих політичних таборів".

Пряма мова Добоша: "Тому ми сприймаємо насторожено створення будь-яких структур, на які мають вплив політики. Зокрема, це стосується і Комітету з дотримання верховенства права у справі Шеремета.

Ми дякуємо за підтримку усім небайдужим українцям, у тому числі представникам громадянського суспільства та політикам. Водночас, світова юридична практика говорить про те, що від імені обвинувачених можуть говорити лише їхні захисники. Тому спекуляції на справі з боку політиків ставитимуть під загрозу її об’єктивність".

Деталі: 31 грудня увечері під стінами ІТТ, де утримуються Антоненко й Кузьменко, відбулася акція на їхню підтримку.

Зокрема, учасники палили файєри та вигукували "Свободу патріотам!".

Знати більше: Що відомо про людей, яких підозрюють у причетності до вбивства Шеремета

Передісторія:

  • Один із керівників "Української правди" Павло Шеремет загинув від вибуху вранці 20 липня 2016 року. Йому підклали вибухівку під автомобіль.
  • 12 грудня 2019 року правоохоронці повідомили, що підозрюють щонайменше п’ятьох осіб: медсестру одного з парашутно-десантних батальйонів Яну Дугарь, лікарку й волонтерку Юлію Кузьменко ("Лісу"), музиканта й добровольця Андрія Антоненка ("Riffmaster"), добровольців Владислава та Інну Грищенків ("Бучу" й "Пуму").
  • Учасника бойових дій на Донбасі Владислава Грищенка затримали 24 вересня, його дружину Інну – 5 листопада. Обох суд узяв під варту на час розслідування невдалого замаху на вбивство Михайла Чекурака в Косові (Івано-Франківська область). Чекурак перебуває під судом у справі про розбій. Підозру у справі вбивства Шеремета їм не оголошували.
  • Суд арештував Кузьменко та Антоненка, а Дугарь відправив під домашній арешт.
  • За версією слідства, Дугарь фотографувала камери напередодні вбивства, Кузьменко закладала вибухівку під авто, Антоненко фігурує в розслідуванні як організатор.
  • Аваков заявив, що вбивство Шеремета було добре технічно підготовленим, а підозрювані говорили про покровителя, який їх має "витягнути" і захистити.
  • "Слідство.Інфо" вважає, що результати експертизи, на яку посилається Аваков, неоднозначні, а докази – слабкі та непереконливі. Поліція заперечує.
  • В "Української правди" також є низка питань щодо версії слідства.

Українська правда

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News