Зеленський обговорив з Меркель наступні кроки щодо Ірану, Донбасу і ГТС

Середа, 15 січня 2020, 14:14
Зеленський обговорив з Меркель наступні кроки щодо Ірану, Донбасу і ГТС

Президент Володимир Зеленський у телефонній розмові з федеральним канцлером Німеччини Ангелою Меркель обговорив основні міжнародні проблеми України.

Джерело: сайт президента

Деталі: Глава Української держави сказав, що очікує на ефективне розслідування та притягнення до кримінальної відповідальності винних у збитті літака МАУ в Ірані, а також на компенсації сім’ям загиблих і компанії-перевізнику.

У зв'язку з цим Зеленський закликав Німеччину політично сприяти цьому процесу.

Коментуючи нещодавні домовленості щодо транзиту російського газу через Україну, Меркель зауважила, що наступним завданням є забезпечення збільшення інвестицій в українську ГТС для підвищення її конкурентоспроможності.

Також український президент розповів німецькому канцлеру, що наразі ведеться робота над формуванням чергових списків для звільнення з полону на Донбасі.

Крім того, він зауважив, що на наступних консультаціях Тристоронньої контактної групи в Мінську 16 січня українська сторона "активно працюватиме над просуванням додаткових заходів для повного та всеосяжного припинення вогню".

Зеленський повідомив, що українська сторона вже визначила перелік трьох додаткових ділянок розведення сил і засобів.

Передісторія:

  • 27 грудня відбувся обмін ув’язнених між бойовиками Донбасу та українською стороною. Україна передала бойовикам 233 особи, а забрала 73.
  • 31 грудня НАК "Нафтогаз" та ПАТ "Газпром" підписали новий контракт щодо транзиту газу на 5 років. За ним мінімальні гарантовані обсяги прокачки у перший рік – 65 млрд кубометрів газу. Наступні чотири роки – 40 млрд.
  • 8 січня в Ірані розбився літак рейсу "Тегеран - Київ" авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України", загинули 176 осіб, серед яких 11 українців. Спочатку Іран заперечував свою причетність до катастрофи, але потім зізнався, що "помилково" збив авіалайнер ракетою.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News