Рада зробила звернення до влади Італії щодо нацгвардійця Марківа

П'ятниця, 17 січня 2020, 12:48
Рада зробила звернення до влади Італії щодо нацгвардійця Марківа

Верховна Рада прийняла постанову №2717 щодо кримінального переслідування старшого сержанта Нацгвардії України Віталія Марківа, засудженого до 24 років в’язниці в Італії у справі про вбивство журналіста Андреа Роккеллі на Донбасі.

Джерело: засідання парламенту 17 січня, пресслужба МВС

Дослівно: "Верховна Рада України постановляє… звернутись до президента Італійської Республіки спільно з парламентом Республіки з проханням в рамках своїх повноважень забезпечити прозорість, об’єктивність та неупередженість апеляційного провадження стосовно Віталія Марківа".

Деталі: Згідно з пояснювальною запискою, італійський журналіст Рокеллі загинув 24 травня 2014 року під час мінометного обстрілу поблизу м. Слов’янськ на сході України. За його смерть засудили нацгвардійця Марківа, попри відсутність прямих доказів.

Відзначається, що як докази у справі використовували матеріали російських пропагандистів з сайтів "Русская Весна" та Раша Тудей. Більше того – прокурор жодного разу не був на місці події та не проводив слідчих дій, не було проведено слідчого експерименту та балістичних експертиз.

Також не було встановлено вид та тип боєприпасу, від якого загинув Рокеллі, не встановлено місцезнаходження Марківа на момент інциденту та його зв’язок з можливим знаряддям вбивства.

У зв’язку з цим нардепи вважають, що вирок суду "не є обґрунтованим, неупередженим та об’єктивним, а головне – справедливим".

Крім того, у рішенні суду російська агресія проти України згадується як "громадянська війна", а армія називається "повсталими українцями, що захопили Карачун".

Враховуючи все це Верховна Рада вирішила звернутись до вищого керівництва Італії.

Звернення підтримали 323 депутати.

Рішення ВР привітали у Міністерстві внутрішніх справ, якому підпорядкована Нацгвардія.

Читайте також: "Політичне судилище над українським воїном: звернення громадських діячів та організацій"

Передісторія: 

  • У липні 2019 року суд італійського міста Павія визнав винним нацгвардійця Віталія Марківа, якого звинуватили у причетності до вбивства італійського фотографа Андреа Рокеллі на Донбасі у 2014 році. Марківа засудили до 24 років ув'язнення.
  • Апеляцію на вирок Марківу суд розглядатиме навесні 2020 року.

Ірина Балачук, УП
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...