Учасників акції пам'яті у центрі Києва закидали петардами

Неділя, 19 січня 2020, 15:06
Учасників акції пам'яті у центрі Києва закидали петардами
фото - hromadske

Після акції пам’яті адвоката Станіслава Маркелова та журналістки Анастасії Бабурової, яка відбулася  на Михайлівській площі у Києві, до управління поліції за протиправні дії доправлено одинадцять осіб.

Джерело: Hromadske, відділ комунікації поліції Києва 

Деталі: Маркелова та Бабурову було вбито у Москві у 2009 році. Щороку акцію організовують у Києві та Москві. Також захід проводять проти ультраправого насильства в Україні та світі. 

У неділю учасники заходу вийшли на Михайлівську площу з плакатами "Пам‘ятати — значить боротися", "Прощавай, терор" та "Я проти ненависті".

На місці події правоохоронці забезпечували порядок. Навпроти учасників акції зібралися десятки людей, серед яких були хлопці у балаклавах, які намагалися закидати учасників яйцями, проте правоохоронці завадили. Наприкінці заходу у натовп учасників також кинули кілька петард. 

 
 
 

Як заявили у поліції, акція на Михайлівській площі відбулася відповідно до раніше поданої заявки. 

Дослівно: "Після закінчення акції учасники йшли до фунікулеру, у цей час група невідомих кинули в них декілька петард. У результаті правоохоронці доставили до Шевченківського управління поліції 11 громадян. Після з’ясування усіх обставин їхнім діям буде надана правова оцінка". 

Згодом у поліції заявили, що після з’ясування усіх обставин та відібраних пояснень правоохоронці відпустили затриманих осіб.

Пряма мова: "За вчинення правопорушень відносно них складено адміністративні протоколи за ст. 173 КУпАП (Дрібне хуліганство)". 

Нагадаємо,

Станіслав Маркелов займався справами, пов'язаними з військовими злочинами в Чечні і правозахистом, представляв інтереси потерпілих від тераакту на Дубровці у 2002 році, коли група озброєних чеченських бойовиків захопила заручників з числа працівників, глядачів і акторського складу мюзиклу Норд-Ост. Анастасія Бабурова була позаштатною співробітницею "Новой газеты" та активним учасником антифашистського руху. Обох було вбито пострілом в голову у січні 2009 року.

За підозрою в убивстві заарештували учасники правої організації "Русское национальное единство".  Вважається, що причиною вбивства стала одна зі справ, яку вів Маркелов, де фігурували члени РНЕ, за іншою версією йдеться про чеченський слід.

Вбивцею правозахисника Маркелова та журналістки Бабурової назвали Микиту Тихонова. Він був лідером однієї з організацій російських націоналістів. У 2011 році його засудили до довічного ув’язнення, його дружина отримала 18 років колонії за співучасть у злочині.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування