Україна зв’яжеться з "нормандськими" партнерами через посилення обстрілів на Донбасі

Понеділок, 20 січня 2020, 12:21
Україна зв’яжеться з нормандськими партнерами через посилення обстрілів на Донбасі

Міністр закордонних справ Вадим Пристайко заявив, що Україна спробує зв'язатися з партнерами з "нормандського формату" у зв'язку з посиленням обстрілів на Донбасі та невиконанням бойовиками Мінських домовленостей.

Джерело: спільна пресконференція Пристайка і голови ОБСЄ, прем'єр-міністра Албанії Еді Рами 20 січня у Києві

Пряма мова: "Що стосується Мінського процесу і обстрілів збільшення. Ми, безумовно, стурбовані цим. Ми обговорювали це з новим діючим головою ОБСЄ, що це означає взагалі – чи це означає спробу зриву процесу чи співпадіння багатьох факторів, які призвели до зростання обстрілів?

Думаю, буде реакція української сторони на такі обстріли. Ми будемо пробувати терміново  зв'язатися з партнерами з "нормандського формату", тому що дійсно, так само, як і ви, бачимо, що домовленості не спрацьовують".

Деталі: Наразі, за словами Пристайка, треба посилити місію ОБСЄ на Донбасі. Мова йде про їхній мандат, про перебування 24 години на добу і технічні можливості, щоб фіксувати обстріли і вимагати дотримання Мінських угод.

За словами міністра закордонних справ, про це вже поговорили з головою ОБСЄ.

Він також додав, що під час засідання ТКГ у Мінську на минулому тижні Україна озвучила три нові ділянки для розведення, але на ці пропозиції надійшло "по три ділянки від Луганська і Донецька".

Тож наразі "на столі в Мінську є дев'ять фактично ділянок, і робота переговорних груп – звести їх усі до трьох, про які домовилися лідери".

Пристайко не озвучив назви населених пунктів, які подала Україна, додавши, що їх назвуть незабаром.

Передісторія: 

  • 18 січня внаслідок ворожих обстрілів один український військовослужбовець загинув, десятеро зазнали поранень.
  • 19 січня збройні формування Російської Федерації 11 разів порушили режим припинення вогню, внаслідок ворожих обстрілів загинув один захисник.

Ірина Балачук, УП

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування
Усі новини...