Іран хоче перевірити, чи можуть в Україні розшифрувати "чорні скриньки" збитого літака

Понеділок, 20 січня 2020, 17:18
Іран хоче перевірити, чи можуть в Україні розшифрувати чорні скриньки збитого літака

Президент Володимир Зеленський провів зустріч зі спецпредставником президента Ірану Мохаммадом Есламі, котрий прибув до Києва для обговорення деталей розслідування збиття літака "Міжнародних авіаліній України", яке сталося 8 січня у Тегерані.

Джерело: сайт президента

Деталі: Український президент зазначив, що іранська сторона дотрималася більшості домовленостей щодо з’ясування обставин трагедії: до роботи в Тегерані допустили 45 українських фахівців, ідентифікація тіл громадян України та їхнє повернення відбулися швидко.

Зеленський наголосив на необхідності подальшого ефективного розслідування авіакатастрофи.

Президент обговорив зі спеціальним представником президента Ірану питання передачі Україні для розшифровки бортових самописців українського літака. Він наголосив, що Україна має необхідні технічні можливості та досвідчених фахівців для належного виконання цієї роботи.

Очікується прибуття групи представників Ірану, які ознайомляться з технічними можливостями України для розшифровки "чорних скриньок".

Сторони погодилися, що всі залишки літака, які збереглися після катастрофи, мають бути повернені в Україну.

 

Також піднімалося питання компенсації близьким і рідним загиблих в авіакатастрофі та створення спільної слідчої групи.

Генеральний прокурор України Руслан Рябошапка зазначив, що потрібно забезпечити співпрацю відповідних органів двох країн для ефективного розслідування.

 

Пряма мова Зеленського: "Ми вже ніколи не зможемо повернути батьків, дітей, рідних їхнім родинам. Єдине, що ми можемо їм дати, – це (забезпечити) справедливість. А справедливість полягає у правді. Я обіцяв рідним і близьким загиблих, я обіцяв народу України, що істину буде встановлено. Ми маємо знати, що сталося".

Передісторія:

  • 8 січня в Ірані розбився літак рейсу PS 752 "Тегеран - Київ" авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" (МАУ), внаслідок катастрофи загинули 176 осіб. На борту літака перебували громадяни 7 країн: Ірану; Канади; Швеції; Афганістану; Німеччини, Великої Британії та України (2 пасажирів і 9 членів екіпажу).
  • 11 січня Іран офіційно визнав, що помилково збив літак МАУ, відповідальність за це взяв на себе Корпус вартових ісламської революції – військова гілка виконавчої влади Ірану. 
  • Іран вирішив передати "чорні скриньки" "Боїнга" для розшифровки до Франції, але 15 січня Україна попросила передати їх українським правоохоронцям.
  • В Ірані заявили, що бортові самописці настільки пошкоджені, що їх можна відкрити лише в певних лабораторних умовах. Україна запропонувала для цього свою лабораторію в НТУУ "КПІ" ім. Сікорського.
  • Офіс генпрокурора України уже тричі просив іранську сторону надати українським слідчим бортові самописці збитого літака.
  • 18 січня голова комісії з розслідування аварій Іранської організації цивільної авіації Хасан Резайєфар підтвердив, що "чорні скриньки" з авіалайнера МАУ відправлять в Україну.
  • Станом на 19 січня в Ірані завершили ідентифікацію 169 із 176 жертв катастрофи літака МАУ, а тіла 11 загиблих українців повернули на батьківщину.

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування