Рябошапка розповів, що дали 35 обшуків на Херсонщині

Понеділок, 20 січня 2020, 18:19
Рябошапка розповів, що дали 35 обшуків на Херсонщині
СБУ

20 січня у Херсонській області пройшло 35 обшуків для збору доказів проти злочинної організації, яка залякувала людей, 9 особам оголосили підозру в причетності до неї – зокрема, фігурантам справи Катерини Гандзюк.

Джерело: відеокоментар генерального прокурора Руслана Рябошапки щодо спецоперації у Херсонській області, сайт СБУ

Пряма мова Рябошапки: "Офісом генерального прокурора разом зі Службою безпеки проведено низку комплексних заходів з протидії організованій злочинності у місті Херсон. Зокрема, проведено 35 обшуків та повідомлено про підозру 9 особам.

Мова йде, зокрема, про створення та участь у діяльності злочинної організації, яка займалася залякуванням, побиттям та знищенням майна наших громадян. Особу, яка підозрюється у створенні цієї організації, затримано, їй повідомлено про підозру, на разі вона доставляється до одного з судів Києва для обрання запобіжного заходу (йдеться про Ігоря Павловського – УП).

Крім того, за місцем відбування покарання повідомлено про підозру у вчиненні ще одного злочину особі, яка вважається керівником групи осіб, які напали на Катерину Гандзюк (за даними УП, йдеться про Сергія Торбіна).

Велика частина процесуальних дій власне проводилася з метою розкриття злочину, пов’язаного з нападом на Катерину Гандзюк. Зокрема, слідство цікавлять докази, які б допомогли з’ясувати механізм планування та вчинення цього злочину".

Деталі: Рябошапка зазначив, що протягом відпрацювання херсонського регіону з метою протидії організованій злочинності було розкрито два розбійних напади й затримано особу, яка перебувала у розшуку у зв’язку зі ще одним злочином. Було вилучено велику частину готівки та зброю.

 

Генпрокурор не назвав прізвища підозрюваних у справі Гандзюк.

Служба безпеки України оприлюднила відеозапис щодо затримання колишнього помічника нардепа за підозрою у керівництві злочинною організацією. Він проходить як обвинувачений у справі Гандзюк.

 

Співробітники СБУ встановили, що особи, яких підозрюють у нападі на Гандзюк, причетні й до інших тяжких злочинів, тож провели обшуки для отримання додаткових доказів.

Коментар голови СБУ Івана Баканова: "Розслідування справи вбивства Катерини Гандзюк – резонансне для суспільства, виклик для СБУ і дуже важливий маркер зміни в роботі системи особисто для мене. Це трагічна подія в історії нашої країни і величезне людське горе. Ми докладаємо максимум зусиль для того, щоб не тільки виконавці, а й замовники були притягнуті до відповідальності найближчим часом".

Цьому передувало: 20 січня Офіс генпрокурора й СБУ провели обшуки у голови Херсонської облради Владислава Мангера, ексголови Херсонської ОДА Андрія Гордєєва, його ексзаступника Євгена Рищука та інших осіб у справі про вбивство активістки Катерини Гандзюк.

Правоохоронці затримали колишнього помічника нардепа Ігоря Павловського, обвинуваченого у справі Катерини Гандзюк, за підозрою у керівництві злочинною організацією.

Знати більше: Справа Гандзюк. Версії вбивства, "відставка" Луценка і мовчання Авакова

Журналісти показали реконструкцію подій нападу на Гандзюк

Справа Гандзюк у прізвищах. Кого покарали за смерть активістки

Передісторія:

  • 31 липня 2018 року у Херсоні біля під'їзду чоловік вилив на активістку Катерину Гандзюк кислоту. Вона потрапила до реанімаційного відділення з сильними опіками, а за 3 місяці померла у лікарні після багатьох операцій.
  • Поліція затримала 5 підозрюваних у нападі на Гандзюк. Це В'ячеслав Вишневський, Віктор Горбунов, Володимир Васянович, Сергій Торбін і Микита Грабчук.
  • У квітні 2018 року стало відомо, що їм змінили підозру зі вбивства на умисне нанесення тяжких тілесних ушкоджень.
  • 6 червня 2019 року, після того як обвинувачені визнали свою провину та пішли на угоду зі слідством, Покровський райсуд Дніпропетровської області виніс вироки виконавцям.
  • За версією друзів Гандзюк, посередником між виконавцями злочину та замовником був Ігор Павловський ("Собака") – на той момент помічник народного депутата від "Блоку Петра Порошенка" Миколи Паламарчука.
  • Ігор Павловський після оголошення підозри потрапляв до лікарні з діагнозом "гіпертонічний криз". Він ігнорував засідання Приморського райсуду Одеси.
  • Голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру оголосили підозру у замовленні вбивства Гандзюк, але пізніше пом’якшили її. 15 лютого 2019 року Мангер вийшов із СІЗО під заставу.
  • 3 червня 2019 року п’ятеро обвинувачених у вчиненні замаху на громадську Гандзюк визнали свою провину і пішли на угоду про визнання винуватості з прокурором.
  • 6 червня Покровський райсуд Дніпропетровської області затвердив угоду зі слідством і призначив покарання обвинуваченим: координатора нападу на Гандзюк Сергія Торбіна засудили до 6,5 років позбавлення волі, нападника Микиту Грабчука – до 6 років в'язниці, Володимир Васянович та В’ячеслав Вишневський отримали по 4 роки ув’язнення, Віктор Горбунов – 3 роки.

Олена Рощенко, УП

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News