Британія "шкодує", що назвала тризуб символікою екстремістів, але не вибачається

Понеділок, 20 січня 2020, 21:41

Речник уряду Великої Британії зробив заяву із офіційною позицією щодо включення малого герба України до антитерористичного посібника, підготовленого британською поліцією.

Текст офіційної заяви речника оприлюднило посольство Великої Британії в Україні.

Уряд Британії запевнив українську сторону в тому що не має на меті ображати Україну, але визнав, образа була нанесена. Водночас, примітно, що його заява не містить вибачень.

 "Ми усвідомлюємо і шкодуємо через образу, заподіяну появою українського Тризуба в "наочному посібнику британської поліції. Як уже заявляли в поліції, в цьому документі чітко зазначено, що багато символів, наведених у ньому,  не становлять інтерес у боротьбі з тероризмом. Британська влада глибоко поважає офіційні символи української державності... Ми визнаємо, що Тризуб як головний елемент Державного Герба має конституційне, історичне та культурне значення для народу України", -  заявив речник уряду, додавши, що Британія "сподівається на поглиблення наших двосторонніх відносин у прийдешні роки".

В урядовій заяві немає згадок про те, чи буде поліція вилучати образливу для України публікації з навчальних матеріалів поліції, як того вимагав офіційний Київ. Не йдеться там  також про те, чи вважає уряд своєю помилкою публікацію малого герба України , тобто тризуба, серед переліку символів екстремістських організацій.

Як повідомлялося раніше, у документі поліції Британії про боротьбу з тероризмом в розділі про знаки та символи праворадикальних груп, навів малий герб України під назвою "Український тризуб (націоналістичний)". Зображення розміщене поруч із нацистською символікою.

На цю публікацію відреагувало посольство України в Британії та МЗС із вимогою видалити образливу публікацію.

Вибачень з боку Британії досі не надійшло.

Європейська правда