Іран оприлюднив звіт розслідування катастрофи літака МАУ – Bloomberg

Понеділок, 20 січня 2020, 23:51

Український літак Boeing 737-800 був збитий 8 січня з північного боку двома ракетами класу "земля-повітря" близького радіусу дії Тор-М1 через три хвилини після зльоту.

Джерело: Bloomberg із посиланням на звіт розслідування Організації цивільної авіації Ірану

Дослівно: "Літак вилетів із Тегерана о 6:12 ранку за місцевим часом і втратив зв'язок із авіадиспетчером на висоті 2469 метрів.

Літак зник із допоміжного радара о 6:15 та з головних систем спостереження о 6:18 ранку.

Вилучений реєстратор польоту і бортовий самописець є "одними з найбільш передових пристроїв у світі". В Ірану немає засобів для декодування цих пристроїв.

Французькі та американські агентства з розслідування авіаційних подій відмовилися відправити в Іран необхідне обладнання для розшифровки чорних скриньок".

Що передувало: 20 січня президент Володимир Зеленський провів зустріч із спецпредставником президента Ірану Мохаммадом Есламі. 

Очікується прибуття представників Ірану, які ознайомляться з технічними можливостями України для розшифровки "чорних скриньок".

Сторони погодилися, що всі залишки літака, які збереглися після катастрофи, мають бути повернені в Україну.

Передісторія:

  • 8 січня в Ірані розбився літак рейсу PS 752 "Тегеран - Київ" авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України" (МАУ), внаслідок катастрофи загинули 176 осіб. На борту літака перебували громадяни 7 країн: Ірану; Канади; Швеції; Афганістану; Німеччини, Великої Британії та України (2 пасажирів і 9 членів екіпажу).
  • 11 січня Іран офіційно визнав, що помилково збив літак МАУ, відповідальність за це взяв на себе Корпус вартових ісламської революції – військова гілка виконавчої влади Ірану. 
  • Іран вирішив передати "чорні скриньки" "Боїнга" для розшифровки до Франції, але 15 січня Україна попросила передати їх українським правоохоронцям.
  • В Ірані заявили, що бортові самописці настільки пошкоджені, що їх можна відкрити лише в певних лабораторних умовах. Україна запропонувала для цього свою лабораторію в НТУУ "КПІ" ім. Сікорського.
  • Офіс генпрокурора вже тричі просив іранську сторону надати українським слідчим бортові самописці збитого літака.
  • 18 січня голова комісії з розслідування аварій Іранської організації цивільної авіації Хасан Резайєфар підтвердив, що "чорні скриньки" з авіалайнера МАУ відправлять в Україну.