Прокурори встановили факт віроломства під час підриву бойовиками ДАП в 2015 році

П'ятниця, 24 січня 2020, 11:00
Прокурори встановили факт віроломства під час підриву бойовиками ДАП в 2015 році

Офіс генерального прокурора встановив, що у 2015 році бойовики здійснили віроломство, коли обманом встановили вибухівку на конструкціях терміналу Донецького аеропорту, де перебували українські військові, а потім підірвали його.

Джерело: пресслужба Офісу генерального прокурора

Деталі: Прокурори додатково проаналізували дані у провадженні, що розслідуються СБУ, за фактом підриву будівлі Донецького аеропорту і встановили, що в діях бойовиків та їх ватажків наявні ознаки віроломства, яке заборонено статтею 37 Додаткового протоколу до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року.

Слідчі встановили, що 20 січня 2015 року в ході боїв за ДАП бойовики запросили у військовослужбовців ЗС України припинення вогню нібито для евакуації загиблих та поранених з поля бою. Після припинення вогню, підійшовши до позицій українських військових, бойовики встановили вибухівку на елементи конструкції нового терміналу аеропорту. Коли перемир’я закінчилось, підконтрольні РФ бойовики підірвали вибухівку і бетонні перекриття і стеля у багатьох секціях будівлі обвалилися, ховаючи під собою українських захисників.

ОГП підкреслює, що це другий зареєстрований факт віроломства контрольованих Росією бойовиків після Іловайської трагедії.

За цим фактом прокурори внесли до ЄРДР відомості щодо порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від 10 до 15 років або довічне ув’язнення.

Як повідомляється, загалом по обороні ДАП розслідується понад сотня злочинів, скоєних учасниками терористичних організацій проти українських військовослужбовців.

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування