Лукашенко: Білорусь не може бути частиною Росії, не хочу бути останнім президентом

П'ятниця, 24 січня 2020, 11:57
Лукашенко: Білорусь не може бути частиною Росії, не хочу бути останнім президентом
belta.by

Президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Білорусь не стане частиною іншої країни – навіть "братньої Росії", білоруси цього не приймуть.

Джерело: "Белта", телеграм-канал "Пул первого" зі Шклова, де Лукашенко раптово відвідав "Завод газетного паперу"

Пряма мова Лукашенка: "У нас є своя країна. Ми суверенні й незалежні. Ми своїми мізками і руками, що змогли, заробили, будуємо свою країну. І ми не можемо бути частиною будь-якої країни. Я не можу вас зрадити і розчинити Білорусь, нехай навіть у нашій братній Росії.

У переговорах із президентом (Росії. – ред.) я чітко й однозначно півтора-два роки тому сказав: цього в Білорусі не може зробити ніхто. Навіть якщо я на це піду, то білоруси мене з'їдять впродовж одного року після прийняття подібного рішення.

Я не хочу бути останнім президентом Білорусі. Почесно бути першим, але останнім бути не хочу.

Я хочу, щоб діти наші жили на цьому клаптику землі в мирі, злагоді. В обіймах із російською людиною, росіянами. Вони нам не чужі. Росіяни – це наші люди. Від них, правда, мало що залежить зараз".

Деталі: Лукашенко також заявив, що "Росія почала податковий маневр спеціально, щоб натиснути на Білорусь".

За його словами, "незгода й конфлікт із Росією" сталися через те, що від Мінська зажадали за нафту платити ціну більшу, ніж світова.

Лукашенко сказав, що щороку перед новим роком "доводиться стояти на колінах і вимолювати ці нафтопродукти", тож у розмові з президентом Росії Володимиром Путіним він не блефував, кажучи про альтернативні поставки.

Через порти в Балтиці вже закуплено партію норвезької нафти. Ще один маршрут – реверс з поляками: з Гданська по одній із ниток нафтопроводу "Дружба". Третій напрямок – поставки через Україну з Чорного моря. І четвертим залишається Росія

Мінськ поки тестує ці маршрути і домовляється з усіма учасниками ринку, бо, на думку Лукашенка, за два роки вже не йтиметься і про 18% мита від росіян.

Пряма мова: "Ми не граємо в якісь ігри. Ми не хочемо надто напружувати нашого головного союзника. Це дійсно наш головний союзник. Може, схаменуться й повернуться до нормальних відносин.

Ми хочемо працювати з ними, але на рівних умовах. Люди, підприємства повинні бути в рівних умовах, і країни повинні бути в рівних умовах.

Це не означає: взяти все, що є в Росії і Білорусі, скласти – навпіл поділити. Не треба нам, ми подавимося цим шматком. Ми повинні просто існувати в рівних умовах. І конкурувати. І я впевнений, що ми впораємося.

Ми вже сьогодні особливо не страждаємо, що вони (РФ) закривають нам ринок продуктів харчування. Притому нахабно, безпардонно, без причини. Щоб нахилити, принизити.

Ми цим не відповідаємо. Але ж ми можемо і відповісти. Колись було, коли вони почали нас торпедувати. Ми почали їх автомобілі перевіряти під Смоленськом. І черга вишикувалася на залізниці й автотранспорті до Кремля. Тоді побачили, що так робити не можна.

Усяке ми переживали. Але це нам не потрібно. Я це говорю чесно і відверто. Нам потрібні нормальні дружні, братські відносини. Якщо цього "старший брат" хоче".

УП, доповнено

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування