У справі Труханова з'явилися ще 4 підозрюваних

П'ятниця, 24 січня 2020, 17:05
У справі Труханова з'явилися ще 4 підозрюваних

Детективи НАБУ повідомили про підозру ще чотирьом особам у справі про розкрадання 92 млн грн бюджету Одеси під час купівлі будівлі заводу "Краян", в якій фігурує і мер міста Геннадій Труханов.

Джерело: сайт Національного антикорупційного бюро

Деталі: Оголошення підозр відбулося у п'ятницю, 24 січня. Слідство вважає цих осіб "фактичними організаторами та контролерами" злочинної схеми.

Повідомляється, що тепер загальна кількість підозрюваних у справі складає 12 осіб, 8 з яких, включно з Трухановим, є обвинуваченими.

Дії нової черги підозрюваних кваліфіковано за ч.5 ст.191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) та ч.3 ст.209 (легалізація (відмивання) грошових коштів та іншого майна, здобутих злочинним шляхом) КК України.

Йдеться про:

- фізичну особу, як здійснювала фактичний нагляд за ТОВ "Девелопмент Еліт" у схемі;

- двох фізичних осіб, які координували взаємодією учасників схеми;

- фізичну особу-пособницю, представницю групи осіб, які мають вплив на низку посадовців Одеської міської ради.

Як встановило слідство, одеський міський голова у період з липня по грудень 2016 року спільно з іншими посадовцями Одеської мерії та представниками приватної компанії заволоділи коштами Одеси на 92 млн грн.

Корупційну схему, на переконання детективів, реалізовано під виглядом купівлі будівлі збанкрутілого заводу "Краян" за завідомо завищеною вартістю.

В подальшому сплачені кошти планували легалізувати через підприємство з ознаками фіктивності, засновник та керівник якого, як встановило слідство, наразі проживає в ОРЛО.

Читайте також: Справа Труханова: що означає виправдальний вирок меру Одеси

Труханова заштормило. У яких справах НАБУ фігурує мер Одеси

Передісторія:

  • 9 липня Малиновський райсуд Одеси визнав невинуватими у заволодінні бюджетними коштами Одеського міського голову Геннадія Труханова та інших фігурантів його справи.
  • Разом із Трухановим у заволодінні коштів місцевого бюджету обвинувачували: його заступника Павла Вугельмана, голову комісії з питань комунальної власності Василя Шкрябая, директор Департаменту комунальної власності Олексія Спектора, представників фірм, причетних до продажу, Петра Загодіренка та Ігоря Кравченка, оцінщицю майна Галину Богданову.
  • Суд вирішив, що неможливо визначити вартість будівлі, за яку, за версією слідства, міська рада переплатила в два рази. Через це не встановлена шкода, яку міг завдати злочин.
  • Також був скасований арешт 92,659 мільйонів гривень, які знаходяться на рахунку фірми-продавця "Девелопмент Еліт" і були арештовані як ймовірно незаконно заплачені міськрадою.
  • Керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький подав апеляцію на рішення Малиновського суду.
  • Мера Одеси Геннадія Труханова, кількох посадовців міськради та підприємців звинувачують у заволодінні 185 мільйонами гривень з місцевого бюджету через купівлю будівлі збанкрутілого заводу "Краян" за завищеною вартістю.
  • 27 травня САП погодила змінене обвинувачення для Труханова та кількох його ймовірних спільників, зменшивши суму збитків.
  • Прокурори просили ув'язнити Труханова на 12 років, інших фігурантів – на 7-11.
  • Активісти "Центру протидії корупції" заявляли, що суд поспішно розглядає справу Труханова, нібито, щоб врятувати його від Антикорупційного суду.
  • Водночас, Національне антикорупційне бюро продовжує розслідувати справу щодо справжніх контролерів фірм, які продавали Одесі будівлю "Краяну". 

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування