Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

Суди масово закривають справи про порушення фінансування партій

Понеділок, 1 червня 2020, 16:04
Суди масово закривають справи про порушення фінансування партій

Протягом 2019 року суди закрили майже у 80% розглянутих справ про порушення фінансування політичних партій.

Джерело: повідомлення руху ЧЕСНО, з посиланням на відповідь Національного агентства із запобігання корупції

Дослівно: "Уповноважені особи НАЗК 2019 року склали та подали на розгляд до суду 1174 протоколи про адміністративні правопорушення, передбачені статтями 212-15 та 212-21 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Суди ухвалили рішення про закриття 630 справ, тобто майже у 80% розглянутих випадків".

"Із них 122 справи закрили у зв’язку зі спливом строку (підтверджено провину та склад адміністративного правопорушення), 265 – через закінчення строку (без визначення провини та складу адмінправопорушення), а 243 – у зв’язку з відсутністю події та складу адміністративного правопорушення".

Деталі: Наразі 381 справу суди ще розглядають. У НАЗК зазначили, що 2019 року склали та передали до суду: 902 протоколи про адмінпорушення за статтею "порушення порядку надання фінансової підтримки для партій та здійснення виборчої кампанії" і 272 протоколи за статтею про "порушення порядку подання фінансового звіту про надходження й використання коштів виборчого фонду".

В НАЗК заявили, що є дві проблеми, через які суди закривають справи. Одна із них – процедурна, оскільки НАЗК зобов’язане ознайомити порушників з матеріалами протоколу й лише після цього передавати його до суду. Уже на цьому етапі процес затягується, адже правопорушники або не з'являються на виклик, або уникають отримання кореспонденції.

Процедурна проблема стосується й розгляду протоколів у судах, адже, за статистикою, наданою НАЗК, у судах ці справи розглядають від 1,5 до 6 місяців.

Друга проблема пов'язана із самими судовими рішеннями.

Дослівно: "Наприклад, типовим порушенням минулого року було здійснення внеску партії особою, яка має податковий борг. Судові рішення в таких справах, згідно з поясненнями НАЗК, спираються на відсутність умислу або ж на те, що особа не була поінформована про наявність у неї податкового боргу. Також є проблеми з трактуванням того, хто є суб'єктом адміністративного правопорушення – сама партія чи посадова особа партії".

За підрахунками Руху ЧЕСНО, 2019 року партії повернули донорам або перерахували до держбюджету щонайменше 173 мільйони гривень.

Типовою причиною повернення внеску була саме наявність у донора податкового боргу. Це понад 10% загальних надходжень на рахунки партій минулого року (для аналізу було взято звіти 13 найактивніших політсил).

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування