Україна та Іран проведуть нові переговори щодо збитого літака МАУ

Середа, 3 червня 2020, 11:15
Україна та Іран проведуть нові переговори щодо збитого літака МАУ

Україна та Іран проведуть переговори щодо проблемних питань, пов’язаних із катастрофою українського літака поблизу Тегерана.

Джерело: сайт Міністерства закордонних справ за підсумками зустрічі заступника міністра закордонних справ Євгенія Єніна з надзвичайним і повноважним послом Ірану Манучехром Мораді  

Дослівно: "На зустрічі обговорено комплекс питань, пов’язаних зі збиттям 8 січня в Ірані літака Боїнг-737 рейсу PS 752 авіакомпанії "Міжнародні авіалінії України".

Наголошено на необхідності забезпечення іранською стороною прозорого та об'єктивного розслідування, спрямованого  на встановлення причин катастрофи літака, притягнення винних до відповідальності, виплати компенсацій родинам загиблих тощо".

Деталі: Єнін додав, що України чекає повної та безумовної співпраці іранської сторони у питанні якнайскорішого розшифрування бортових самописців у відповідності до норм міжнародного права.

У відповідь Мораді запевнив, що Іран готовий до діалогу для врегулювання проблемних питань, пов’язаних з наслідками авіакатастрофи, і розглядає Україну як пріоритетну державу у контексті проведення розслідування та розшифрування "чорних скриньок" збитого літака.

Посол запевнив, що поширена деякими іранськими ЗМІ інформація щодо намірів уряду Ірану передати самописці для розшифрування Франції, не відповідає дійсності.

Єнін додав, що наразі формують офіційну делегацію України на перемовинах з Іраном – свою команду переговорників Україна представить найближчим часом.

Передісторія:

  • Український літак Boeing-737 авіакомпанії МАУ, який прямував рейсом PS 752 Тегеран - Київ, був збитий у ніч на 8 січня незабаром після зльоту.
  • На борту перебували 167 пасажирів і 9 членів екіпажу, всі вони загинули. Серед жертв катастрофи були громадяни 7 держав.
  • Іран продовжує утримувати бортові самописці літака і Україна веде переговори, щоб їх отримати. 

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування