Венедіктова хоче вивчити "плівки Деркача" так, щоб не вплинути на вибори у США

Вівторок, 9 червня 2020, 12:16
Венедіктова хоче вивчити плівки Деркача так, щоб не вплинути на вибори у США

Слідство вивчає обставини запису ймовірних розмов колишнього президента України і нардепа від "Європейської солідарності" Петра Порошенка з колишніми віце-президентом США Джо Байденом та держсекретарем США Джоном Керрі.

Джерело: генеральний прокурор Ірина Венедиктова в інтерв'ю "Українським новинам" про плівки, передані нардепом Андрієм Деркачем

Пряма мова: "Наскільки мені відомо, експертиза (плівок – ред.) призначена. Зараз визначаються обставини здійснення записів, коло присутніх осіб, які застосовуються технічні засоби і можливість ідентифікувати голоси.

Справа розслідується суворо у рамках закону, щоб вона не стала політичною у світлі майбутніх виборів у США".

Деталі: На запитання, чи буде у цій справі співпраця з США, Венедиктова висловила думку, що "це питання потрібно буде порушувати після експертизи".

Якщо слідчі і прокурори визначать, що така співпраця необхідна, то таке питання слід вирішити, зазначила генпрокурор.

Венедиктова наголосила: "Тут важливо не зайти в поле зовнішньої політики, тому що так звані експерти намагаються своїми проплаченими публікаціями нагнітати там обстановку для того, щоб якось вплинути на це. Наше завдання – не стати інструментом політичних ігор".

На запитання, чи будуть її підлеглі вивчати законність закриття справи щодо сина Джо Байдена і компанії Burisma, генпрокурор відповіла: "Для чого? На сьогодні це питання не стоїть у нас".

Передісторія:

  • 19 травня народний депутат Андрій Деркач оприлюднив аудіоматеріали, які нібито можуть свідчити про вплив екс-віце-президента США Джозефа Байдена на п'ятого президента України Петра Порошенка. Йшлося про відставку Віктора Шокіна з посади генпрокурора.
  • У "Європейської солідарності" заявили, що оприлюднені "аудіофрагменти сфабриковані заради дискредитації України і штучного її затягування в американську виборчу кампанію". У Порошенка додали, що Деркач лобіює інтереси олігарха Ігоря Коломойського.
  • Офіс генпрокурора щодо "плівок Деркача" відкрив провадження за ч. 1 ст. 111 (державна зрада) і ч.2 ст. 364 (зловживання владою чи службовим становищем) КК. До матеріалів провадження додано флешку з аудіозаписами, де звучать голоси, схожі на голоси п'ятого президента України Петра Порошенка, колишніх віце-президента США Джо Байдена й держсекретаря США Джона Керрі.
  • 3 листопада 2020 року у США відбудуться 59-ті президентські вибори: виборці оберуть колегію виборників, які оберуть нового президента і віцепрезидента. Найімовірнішим конкурентом чинному президенту США Дональду Трампу вважають колишнього віцепрезидента США Джозефа Байдена. Станом на 1 червня демократ Байден на 10% випереджав республіканця Трампа.
  • Трамп на початку року ледь не зазнав імпічменту через тиск на Україну у зв’язку зі справою щодо Хантера Байдена – сина Джо Байдена. 
  • Порошенко заявляв що ніколи не давав вказівку закрити кримінальне провадження стосовно компанії Burisma, членом ради директорів якої був Хантер Байден 

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News

Усі новини...