Зростає кількість атак на журналістів за зйомку порушень карантину

Понеділок, 6 липня 2020, 15:50
Зростає кількість атак на журналістів за зйомку порушень карантину

У червні Національна спілка журналістів України зафіксувала 10 інцидентів фізичної агресії щодо працівників ЗМІ, три з них пов’язані зі зйомками недотримання карантину.

Джерело: дані моніторингу "Індекс фізичної безпеки журналістів України" Національної спілки журналістів України та моніторингу Інституту масової інформації "Барометр свободи слова"

Деталі: Загалом за 6 місяців 2020 року НСЖУ зафіксувала 40 інцидентів із застосуванням сили щодо представників медіа. 

Водночас, експерти ІМІ за останні півроку зафіксували в Україні 112 випадків порушень свободи слова, з них 86 стосувалися фізичної агресії проти журналістів (у 2019 році за аналогічний період було 116 випадків порушень свободи слова, 88 із них – фізична агресія).

За даними "Барометру свободи слова", у I півріччі цього року було: перешкоджання законній журналістській діяльності – 61, побиття – 13, юридичний тиск – 11, погрози – 9, обмеження доступу до публічної інформації – 7, кібератаки – 4, пошкодження майна журналістів та непрямий тиск (по 3), цензура (1).

Серед порушників прав журналіста – приватні особи, місцева влада, правоохоронці, судова влада, Офіс президента тощо. З початку карантину ІМІ зафіксував 31 порушення свободи слова, пов'язане з обмеженнями. Переважно ці випадки стосувалися недопуску журналістів на сесії місцевої влади, нападів на журналістів на ринках, у перукарнях, магазинах. 

За даними НСЖУ, половина постраждалих у червні – жінки, найбільше інцидентів трапилося у Києві. Найбільш "ризикованими" темами у червні стали карантин та акції протесту прихильників громадського активіста Сергія Стерненка.

Протестувальники перешкоджали діяльності представників окремих ЗМІ (телеканали "Newsone" i "ZIK", агентство "Шарій.нет"), поліція мусила активно втручатися та захищати журналістів.

У всіх трьох червневих інцидентах при зйомці сюжетів про порушення карантинних обмежень постраждали жінки-журналістки. Як правило, нападниками виступають представники дрібного бізнесу, продавці, надавачі тих чи інших послуг тощо.

Так, на пляжі в Залізному Порту журналістці вибили мікрофон із рук, а в Дніпрі власниця магазину вирвала в кореспондентки телефон і грубо виштовхувала з приміщення. У Одесі на місцевому ринку група чоловіків застосовувала силу, щоб перешкодити телезйомці.

Інциденти фізичної агресії щодо журналістів у червні 2020 року (дані НСЖУ):

- Діана Степаненко, знімальна група "Інтера", Київ. 6 червня журналісти телеканалу зазнали нападу під час зйомок інтерв’ю для соціального ток-шоу "Стосується кожного". Постраждала журналістка програми Діана Степаненко, на яку накинувся родич героїні 75-річної зйомок, коли та розповідала про знущання в сім’ї.

- Христина Бердинських, журнал "Новое время", Київ. 9 червня суддя Шостого апеляційного адмінсуду Костянтин Бабенко намагався вибити телефон з рук журналістки після запитання про його борги перед Об’єднанням співвласників багатоквартирного будинку (ОСББ) житлового комплексу.

- Олександр Мангуш, Володимир Самарський, "Шарій.нет", Київ. 12 червня люди з натовпу під стінами Шевченківського райсуду декілька разів ударили Мангуша в ногу та ділянку нирок, а Самарського у спину. Під ноги їм кидали петарди.

- Алла Жизневська, "ZIK" (м.Київ), Одеса. 12 червня на одеському ринку група чоловіків застосовувала фізичну силу до знімальної групи телеканалу, щоб перешкодити відеозйомці.

- Богдан Амінов, "NewsOne", Київ. 15 червня журналістові  та знімальній групі перешкоджали активісти під будівлею Шевченківського райсуду, де обирали запобіжний захід активісту Сергію Стерненку. За його словами, його штовхали, обпльовували, обливали водою, ставили підніжки.

- Павло Гунжель, газета "Хроніки громад" (Полтавщина). 17 червня Гунжелю з міста Кобеляки спалили автомобіль "Фіат". Підпал він пов’язує із журналістською діяльністю.

- Христина Малікова та оператор телеканалу "Відкритий", м. Дніпро. 18 червня у магазині продавчиня та власниця накинулися на журналістку, яка знімала роботу продуктових крамниць в умовах карантину. З рук журналістки вирвали телефон, її ображали та виштовхали із приміщення.

- Марина Савченко, телеканал "24 канал" (Київ), Херсонська область. 19 червня у селищі Залізний Порт (Херсонська область) під час зйомок сюжету про перевірки Держспоживслужби на пляжах чоловіки з екзотичними тваринами без супроводжувальних документів проявили агресію до журналістів. Один із них ударив журналістку по руці та втік.

- Дмитро Багненко, інтернет-видання "Вгору", Херсон 23 червня у Херсоні відомий псевдоактивіст напав на журналіста під час підготовки сюжету про забудову зеленої зони.

Довідка: "Індекс фізичної безпеки журналістів" – це щомісячний моніторинг фактів фізичної агресії до журналістів в Україні. Його укладають спільно НСЖУ й партнери: ГО "Інформаційна безпека", ГО "Платформа прав людини", Академія української преси та Інститут розвитку регіональної преси.

Під час карантину побільшало агресії щодо журналістів в Україні: у квітні сталося 10 нападів, у травні – 4. Зокрема, у Харкові у ніч на 1 травня побили Микиту Книша після того, як він викликав поліцію через порушення карантину.

"Українська правда" в Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування