Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

"Нашій професії кинули виклик": в Росії затримали 20 журналістів, одну травмували

Вівторок, 7 липня 2020, 21:49
Нашій професії кинули виклик: в Росії затримали 20 журналістів, одну травмували
фото: "РБК"

Біля будівлі Федеральної служби безпеки РФ затримали 20 журналістів, які вийшли на пікет проти затримання колишнього колеги і радника глави Роскосмосу Івана Сафронова, звинуваченого у державній зраді.

Джерело: російські видання "РБК", "Новая газета", "Коммерсантъ", ТАССMeduza, Zona Media

Дослівно: "Біля будівлі ФСБ затримали вже вісім журналістів, які вийшли на пікети на підтримку Івана Сафронова".

Деталі: Повідомляється, що серед затриманих - Маріанна Біленька (оглядач "Комерсанта"), Галина Сахаревич (колишній співробітник "Комерсанта") Микита Гірін (колишній журналіст "Нової газети"), співробітники "Комерсанта" Олена Черненко, Христина Дюрягин і Олександр Черних, а також працює в інтернет-виданні "Проект" Ольга Чуракова.

Також затримали кореспондента Reuters Поліну Микільську, журналісток Анну Зіброву, Галину Сахаревич і Майю Сєдову, співробітницю Transparency International Дарину Бурлакова.

 
фото "РБК"

Медуза пише про затримання щонайменше 12 осіб. Їх затримали через нібито порушення правил поведінки під час режиму підвищеної готовності.

На підтримку Сафронова "Коммерсант" випустив заяву, в якій зазначається, що журналіст працював у газеті близько десяти років.

Заява "Комерсанта": "Ми знаємо не тільки про його високий професіоналізм, але і про його характер. Іван - справжній патріот Росії, який писав про армію і космос, тому що щиро переживав за них".

 
фото "РБК"

Також за нього заступилася "Новая газета". Там стверджують, що затримання Сафронова і винесення вироку Світлані Прокопєвій, відкриття кримінальної справи щодо видавця "Медіазони" Петра Верзілова - за неповідомлення про подвійне громадянство - "це не ланцюжок збігів, а саме "грьобаной ланцюг", як переконують дії "інформаційного спецназу".

Заява "НВ": "Ми не можемо назвати ні колегами, ні журналістами співробітників телекомпаній, які фактично беруть участь в оперативних заходах та чергують біля будинку Сафронова, поки там йде обшук. Їх мета - не інформування суспільства, а громадянська страта людини до пред'явлення йому обвинувачення, не кажучи вже про суд. Ми розуміємо, що нашій професії кинуто виклик, і будемо захищати себе і колег".

 
фото "РБК"

Сафронова затримали вранці 7 липня, йому закидають держзраду за нібито збір даних для НАТО.

Сафронова вже доставили в суд. Обвинувачення просить його заарештувати.

 
фото "РБК"

Увечері 7 липня Zona Media повідомила, що Московська поліція затримала 20 осіб, які вийшли до будівлі ФСБ на Луб'янці з одиночними пікетами на підтримку Івана Сафронова, обвинуваченого в державній зраді.

Медуза повідомила, що блогера Ксенію Собчак, яка приїхала до будівлі МВС нібито по роботі, теж затримали.

Коли вели Собчак, штовхнули журналістку "МБХ-медіа" Анастасію Ольшанську, вона вдарилася головою. Поліція викликала їй швидку. Попередній діагноз - струс мозку.

Нагадаємо:

  • Рік тому кореспондента відділу розслідувань порталу "Медуза" Івана Голунова затримали в РФ за підозрою у збуті наркотиків. Голунов встиг повідомити друзям, що йому підкинули наркотики, а при затриманні і в відділенні поліції його били.
  • Після цього в Москві пройшли одиночні пікети проти затримання журналіста "Я/Ми Іван Голунов".
  • Голунова звинуватили в замаху на збут наркотиків у великих розмірах. Стаття передбачає від 10 до 20 років позбавлення волі.  
  • Потім у Росії вирішили припинити кримінальну справу щодо кореспондента.
  • З'ясувалося, що наркотики йому підкинули російські поліцейські.

Українська правда
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування