Партнерський збір УП. Задонать на дрони та РЕБи

РФ подобалася ідея створення Консультативної ради в ТКГ з представниками ОРДЛО

Четвер, 9 липня 2020, 11:35
РФ подобалася ідея створення Консультативної ради в ТКГ з представниками ОРДЛО
фото: ТАСС

Заступник глави адміністрації президента РФ Дмитро Козак заявив, що Росії сподобалася ідея створення Консультативної ради в ТКГ разом з представниками непідконтрольних українській владі території Донбасу, але від березня до цієї ідеї не поверталися.

Джерело: Козак в інтерв'ю російському виданню ТАСС

Пряма мова: "Ми запропонували утворити Консультативну раду як майданчик, якщо хочете, як привід для початку обговорення хоча б на громадському рівні цих базових питань врегулювання конфлікту.

І ось така, здавалося б, зовсім безневинна ідея, яка дозволяла хоч в якійсь формі почати діалог, вже на наступний день зустріла в Києві запеклий опір.

Представників України, які підписали протокол тільки про наміри створити таку пораду, звинуватили в державній зраді і мало не порушили кримінальні справи. Їх звинуватили в державній зраді у зв'язку з тим, що це рішення нібито визнає міжнародну правосуб'єктність донбаських республік".

Деталі: Козак розповів, що звинувачення звучали від партії колишнього президента України Петра Порошенка, яким підписані мінські угоди, де реально легалізований діалог з офіційними представниками Донбасу.

Він наполягає, що це не міжнародна правосуб'єктність, а діалог.

У підсумку, за словами Козака, в частині політичних і правових аспектів врегулювання конфлікту на Донбасі процес досі перебуває на нульовій позначці.

Він також заявив, що "змістовних пропозицій від України про політичні умови врегулювання конфлікту і про порядок їх узгодження з представниками Донбасу не надходило".

Також в ТКГ не поверталися до ідеї створення Консультативної ради або будь-якого альтернативного механізму для діалогу.

Раніше видання Der Spiegel повідомило, що Москва на переговорах у нормандському форматі наполягає на якомога швидшому правовому визначенні статусу ОРДЛО та представленні проєкту змін до української Конституції до 6 липня.

Нагадаємо: 

  • 25 березня на засіданні Тристоронньої контактної групи у Мінську планувалося створити Консультативну раду за участі представників України та окремих районів Донецької та Луганської областей (окупованих проросійськими силами територій). Ідея належала керівнику Офісу президента Андрію Єрмаку.
  • Патріотична громадськість була обурена. П’ятий президент України Петро Порошенко заявив, що створення "консультативної ради" з представниками ОРДЛО суперечить інтересам України.
  • Ні 25-го, ні 26-го березня Консультативну раду не свторили. Росія звинуватила Україну у відмові від Консультативної ради та пропаганді проти неї.
  • Громадська рада при Міністерстві закордонних справ запропонувала альтернативний сценарій створення "консультативної ради" щодо Донбасу: призначити її членів без формального погодження із окупаційною адміністрацією у Донецьку та Луганську. На її думку, це дозволило б уникнути прихованого визнання так званих "Л/ДНР".
  • 3 квітня Росія звинуватила партнерів за "нормандським форматом" – представників України, Німеччини й Франції – у "політичних іграх" і відступі від домовленості створити Консультативну раду з представниками Донбасу.

Читайте також: Почули Донбас: чому включення переселенців до Мінська дає шанс на вихід із глухого кута

Діалог на умовах Кремля: що стоїть за "мирним планом" Єрмака для Донбасу

Роман Безсмертний: Зеленський підіграє агресору. Що означає створення спільного органу з бойовиками

Чотири загрози "нового Мінська": чому в "Слузі народу" є спротив домовленостям про ОРДЛО

"Українська правда" у Threads

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування