За поправки Путіна голосували недійсні паспорти – ЗМІ

Четвер, 9 липня 2020, 12:35
За поправки Путіна голосували недійсні паспорти – ЗМІ

У голосуванні за поправки до Конституції Російської Федерації по інтернету брали участь тисячі недійсних паспортів.

Джерело: "Meduza"

Деталі: Понад мільйон жителів Москви й Нижегородської області проголосували за поправки до Конституції РФ або проти них через інтернет.

"Медуза" з'ясувала, що паспортні дані цих виборців лежали практично у відкритому доступі. Більше того, виявилося, що деякі інтернет-виборці були записані в системі двічі, а інші змогли проголосувати, хоча їхні паспорти МВС вважає недійсними.

30 червня джерело "Медузи" надіслало фотографію інструкції з перевірки інтернет-виборців на голосуванні щодо змін до Конституції РФ. Московська міська виборча комісія напередодні направила її головам територіальних виборчих комісій російської столиці. Документ не містив жодних грифів секретності та конфіденційності.

Перевірка була потрібна, щоб 1 липня на своїй виборчій дільниці могли проголосувати лише ті з записаних на інтернет-голосування, хто з 25 по 30 червня не зробив цього.

Журналісти теж скачали архів degvoter.zip. Програма для перевірки інтернет-виборців представлена ​​у вигляді невеликого виконуваного файлу degvoter.exe. Вона пропонує ввести серію і номер паспорта громадянина Росії – після чого повідомляє, чи було надано людині з цим паспортом "доступ до бюлетеня на дистанційне електронне голосування".

Самі відомості про паспорти інтернет-виборців із позначками про голосування лежали в базі даних db.sqlite, не захищеній паролем. Серії та номери паспортів були закодовані, але розшифрувати паспортні дані інтернет-виборців виявилося просто.

У результаті у журналістів опинилися 1 190 726 записів із паспортними даними. Інтернет-виборцям було видано 1 107 594 електронних бюлетені (деякі виборці не голосували в результаті).

За офіційними даними, на інтернет-голосування записалися 1 051 000 москвичів і 139 726 жителів Нижегородської області. 921 176 побачених журналістами паспортів мають код Москви (45), 135 723 - Нижегородської області (22). На третьому місці з 47 463 паспортами – Московська область (46), у кожному з інших регіонів видано менше трьох тисяч паспортів.

"Медуза" виявила 97 паспортів, які виявилися записаними в базі даних інтернет-виборців двічі. Біля шести з цих паспортів в обох записах стоїть позначка, що виборець не брав участь в інтернет-голосуванні. Для інших 91 паспорта одна відмітка стверджує, що виборець уже проголосував дистанційно, інша – що ні, ще не голосував.

Програма виборчкомів у 25 з 91 випадку стверджувала, що виборець із таким паспортом ще не голосував, хоча друга відмітка стверджувала протилежне. Теоретично виборець із таким паспортом міг прийти на свою виборчу дільницю 1 липня і отримати паперовий бюлетень.

Звірка з базою даних МВС показала, що тисячі паспортів учасників дистанційного голосування вважаються недійсними: 2347 по базі 22 травня і 4720 по базі 3 липня (209 паспортів інтернет-виборців, які вважалися недійсними 22 травня, до 3 липня зникли з бази МВС).

"Медуза" перевірила: велика частина власників цих недійсних паспортів взяла участь в інтернет-голосуванні. 2060 з 2347 (22 травня) або 4233 з 4720 (3 липня).

Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Читайте УП В Google News