Лукашенко про злиття Білорусі і Росії: нерозумно і не потрібно

Вівторок, 2 березня 2021, 12:55

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Білорусь і Росія не мають потреби у злитті і створенні єдиних органів управління.

Джерело: відео наради Лукашенка з питання білорусько-російського співробітництва у військовій сфері 2 березня в Telegram-каналі "Пул першого"

Пряма мова: "Ми в дружній, абсолютно дружній атмосфері підійшли до підсумків переговорів у рамках союзної держави. Я сказав, як ми бачимо цю союзну державу. Ми – білоруси – живемо у своїй квартирі, вона невелика. І Росія, величезна Росія, живе... ну, може, не в квартирі, як я сказав, а на всьому поверсі. І ми суверенні і незалежні держави.

Сьогодні світ змінився настільки, що розмови про те, що Білорусь повинна увійти до складу Росії чи Росія повинна увійти до складу Білорусі, або ми взагалі якось повинні злитися, створивши єдині органи управління... Світ настільки змінився, що просто було б нерозумно навіть працювати в цьому напрямку".

Деталі: Лукашенко додав, що "це абсолютно не потрібно".

За його словами, "існуючи як суверенна незалежна держава, можемо вибудувати таку систему відносин, що ця система буде потужнішою, ніж у самій Російській Федерації взаємини окремих територій".

Для довідки: Союзна держава – конфедеративний союз Російської Федерації та Республіки Білорусь з поетапно організовуваним єдиним політичним, економічним, військовим, митним, валютним, юридичним, гуманітарним та культурним простором.

Спершу 2 квітня 1996 року було підписано угоду про створення "глибоко інтегрованої політично та економічно" Спільноти Росії і Білорусі.

Далі у 1997 році цю спільноту перетворили на Союз Білорусі та Росії. В обох угодах йшлося про збереження державного суверенітету обох сторін, але узгодження зовнішньої політики, а також глибоку економічну інтеграцію і навіть, відповідно до Статуту та Договору про Союз Білорусі та Росії, єдине громадянство.

У грудні 1999 році було підписано договір про створення Союзної Держави.

Що було раніше: 22 лютого самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Білорусь і Росія допрацьовують останні кроки щодо інтеграції.

Читайте також: Аншлюс чи імітація від Лукашенка: що відбувається між Білоруссю та РФ

Передісторія:

  • У квітні 2020 року Лукашенко заявив, що Білорусь не відмовляється від жодного пункту договору про створення Союзної держави з Росією, але наполягає на рівних умовах.
  • У вересні 2020 року посол Білорусі в Росії Володимир Семашко заявив, що Білорусь і Росія відновили обговорення дорожніх карт щодо інтеграції в так званій Союзній державі.